Za zapažene poslovne rezultate u izvozu

VTK BiH dodjeljuje nagradu Polet za najuspješnije izvoznike iz BiH

12.12.2023. 13:56 / Izvor: Akta.ba
polet

Naziv i vizuelni identitet nagrade Polet kreirali su studenti Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine predstavila je projekt "Izbor i dodjela nagrade najuspješnijim izvoznicima iz Bosne i Hercegovine" i najavila svečanu manifestaciju prve dodjele nagrada "Polet".

U izboru za ove nagrade bilo je skoro 7000 kompanija- izvoznici s domaćim kapitalom, kompanije izvoznice sa stranim kapitalom i registrovanim sjedištem u BiH, kao i kompanije s državnim kapitalom.

Za zapažene poslovne rezultate u izvozu, prema kriterijima, rangirano je 876 kompanija, od čega je njih 45 nominirano u devet kategorija.

Nominirani su ostvarili izvoz viši od 2 milijarde KM, imaju više od 18.000 zaposlenih i ostvarili su dobit od oko 650 milijuna KM.

"Cilj ovog projekta jeste promovirati najbolje bh. izvoznike, njihove ostvarene rezultate u poslovanju i izvozne performanse, kako bi ih potaknuli na održavanje kontinuiteta uspješnosti.  Nagrade će biti dodijeljene prvima među jednakima, jer metodološki izbor, jako strog i profesionalan, daje snažan kredibilitet i još više zadužuje i obvezuje VTK BiH u trajnim nastojanjima da se gospodarstvu, kao pokretaču razvoja i prosperiteta, dodijeli mjesto u našem društvu koje mu pripada", rekao je predsjednik dr.sc. VTK BiH Vjekoslav Vuković.

Kroz obradu podataka za nagradu "Polet" kreirane su kategorije Najbolji izvoznik iz sektora usluga (za malo, srednje i veliko poduzeće), Najbolji izvoznik iz sektora industrije (za malo, srednje i veliko poduzeće) i Najbolji izvoznik po tržištima (Njemačka, Švicarska, Srbija kao najznačanija izvozna tržišta BiH u EU, EFTU i CEFTU).

U svakoj od devet kategorija nominirano je po pet kompanija.

U Komisiji za izradu metodologije i odabir kompanija bili su prof. dr. Zdenko Klepić (Sveučilište u Mostaru), prof.dr. Dragan Mikerević (Univerzitet u Banjoj Luci) i docent Faruk Hadžić (Sarajevo School of Science and Technology).

"Kandidat za ove prestižne nagrade može se postati isključivo izvrsnošću u poslovanju koja se vrednuje na osnovu izračuna utvrđenih pokazatelja i anketnog upitnika. Nakon primjene uvjeta za ostvarivanje statusa izvoznika, rangirana su 572 mala poduzeća, 225 srednjih i 79 velikih poduzeća. Primjenom ostalih 15 kriterija kreirali smo liste nominiranih kompanija. Matrica utvrđenih pokazatelja nosila je 80% evaluacije, dok je anketni upitnik nosio 20% evaluacije", istakao je Hadžić.

Naziv i vizuelni identitet nagrade Polet kreirali su studenti Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu pod mentorstvom prof.dr. Jasne Mujkić na Odsjeku za produkt dizajn i docenta Sandra Drinovca na Odsjeku za grafički dizajn.

"Angažman naših mladih dizajnera rezultat je dugogodišnje saradnje Komore i Akademije, s ciljem razvoja domaćih intelektualnih potencijala za potrebe bh. privrede. Odabrano idejno rješenje započelo je trokutom zastave koji je kreativnom transformacijom dobio formu apstraktne ptice. Ova statua je dizajnirana kako bi vizualno dočarala dinamiku i vitalnost izvoznog sektora i Polet simbolizira energiju i neumornu posvećenost kompanija postizanju vrhunskih rezultata", pojasnio je Drinovac.

Koje kompanije su nominirane i koje su prvorangirane u devet kategorija bit će poznato 14. 12. 2023. godine za kada je planirana svečana manifestacija prve dodjele nagrada "Polet".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti