Larisa Zaimović: Ostvarenje sna kroz vlastitu baletsku školu u Njemačkoj

19.01.2018. 08:19 / Izvor: Akta.ba
Larisa Zaimović: Ostvarenje sna kroz vlastitu baletsku školu u Njemačkoj

U Njemačku je Larisa sigla kao izbjeglica 1992. Najprije u Berlin, zatim u Wupertal gdje je završila gimnaziju.

Voditeljica škole plesa "Ballettschule Zaimović" u Bonnu prve je baletske korake naučila u rodnom Sarajevu. U Njemačkoj se dalje školovala, da bi 2006. godine osnovala vlastitu školu.

"Bila su to predivna vremena u Sarajevu. Pohadjala sam gimnaziju i muzičku školu odsjek baleta. Igrali smo u pozorištu, radili sa velikim pedagozima, aonda nas je sve iznenadio rat kada smo morali da promijenimo svoje planove", priča Larisa Zaimović-Stau, baletski pedagog i voditeljica škole "Ballettschule Zaimović" u Bonnu.

U Njemačku je Larisa sigla kao izbjeglica 1992. Najprije u Berlin, zatim u Wupertal gdje je završila gimnaziju, a zatim i baletsko- pedagoški odsjek na  Ballettakademie der RAD® u Köln-u. Slijedi odluka o otvaranju vlastite baletske škole.

"Moj muž je zaslužan uopšte za ideju da se otvori škola. Ja sam u to vrijeme imala bezbroj angažmana i želja, radila sam sa glumcima, predavala, plesala, a onda je on rekao da bi dobro bilo da sva svoja stečena iskustva i znanje pretvorim u svoju školu. I eto, tako sam se 2006. godine tu našla neočekivano. U početku kao eksperiment, a onda sam shvatila da je to upravo ono što želim i u čemu sam se u potpunosti pronašla", kaže Larisa.

Danas je Baletschule Zaimovic etablirana plesna škola, mada početak nije bio lak, jer je, kako kaže Larisa Bonn poprilično konzervativna sredina, i trebalo je duže vremena da škola krene punim kapacitetom. Sada broji oko 350 učenika, od najmladjih sa četiri godine do odraslih.

Naziv škole po njenom djevojačkom prezimenu Zaimović je nastao jer su tadašnji savjetnici, isključivo Nijemci svi odreda rekli da upravo to prezime nosi nešto drugačije, nešto neobično i što je puno bolje za klasičnu školu baleta. "I bili su u pravio", kaže Larisa, majka troje djece, koja brojne obaveze prema školi i privatno uspije zahvaljujući velikoj podršci supruga.

Da li će djeca krenuti maminim putem "Najstarija kćerka Senka je u školi i to ne zbog meine nego zato što bvoli balet. Sin Mak je bio počeo plesati hip-hop, a najmladja curica Dalal je sa pet godine tek počela, pa ćemo vidjeti", kaže Larisa.

Kada se govori o integraciji u njemačko društvo kaže da nikada nije imala problema, čak od samog početka dok je bila izbjeglica nije osjetila bilo kakvu neugodnost, jer je bila okužena ljudima koji su joj pomagali.

U potpunoj integraciji njaviše je pomoglo dobro znanje njemačkog jezika. I naravno stečena iskustva i znanje beletske umjetnosti i pedagogije koje danas prenosi mladim plesačima, ali i odraslim osobama kojima je ples i pokret način da se osjećaju bolje i zdravije.

Izvor: www1.wdr.de

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti