Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Nicolas Hajek, suosnivač i predsjedavajući Odbora direktora "Swatcha"

11.02.2008. 12:41 / Izvor: Nezavisne novine

Nicolas Hajek, u svijetu poznatiji kao gospodin "Swatch", suosnivač je i predsjedavajući Odbora direktora "Swatch Group" – najuspješnijeg svjetskog proizvođača satova. On je jedan od najbogatijih stanovnika Švajcarske, a njegovo bogatstvo američki magazin Forbes procijenio je na 3,2 milijarde dolara. Hajek je rođen 19. februara 1928. godine u Bejrutu, u uglednoj porodici libanskih Grka pravoslavaca. On je zapravo najzaslužniji za uspjeh "Swatcha", koji je potpuno pred najezdom japanskih proizvođača.

Glavni je "krivac" za preokret u švajcarskoj industriji satova osamdesetih godina prošlog vijeka. U to vrijeme kupio je dvije švajcarske grupe za proizvodnju satova koje su bile u krizi i lansirao novu liniju kvalitetnih satova po vrlo niskim cijenama. "Swatch" je danas najveći proizvođač gotovih satova, a u sklopu ove grupacije posluje 156 fabrika.

Prije nego što je preuzeo "Swatch", bio je konsultant za upravljanje naslijeđenim bogatstvom tada osmogodišnjeg njemačkog princa Alberta fon Turna i Taksisa. Hajek je također vodio konsultantsku firmu koju je unajmila grupa švajcarski bankara da nadgledaju likvidaciju švajcarskih firmi za proizvodnju satova ASUAG i SSIH, koje su imale problema s konkurencijom japanskih proizvođača.

Međutim, Hajek je vjerovao da švajcarska industrija satova može ostati konkurentna uz pomoć rekonstrukcije. Sproveo je reorganizaciju kompanija ASUAG i SSIH i za nešto više od četiri godine na tržištu su se pojavili njihovi novi satovi koji su bili više nego konkurentni. Hajek sa grupom švajcarskih investitora u grupaciju "Swatch" ulazi 1985. godine i preuzima većinski vlasnički udio. Godinu kasnije postaje predsjedavajući Odbora direktora i izvršni direktor.

Hajek je, također, osnivač, predsjedavajući i izvršni direktor kompanije "Hayek Engineering sa sjedištem u Cirihu. Za zasluge Hajeku je dodijeljena počasna titula doktora prava i ekonomije na Univerzitetu u Bolonji, a počasni doktorat je dobio i na Univerzitetu Nojhatel u Švajcarskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti