Ko je Denis Bećirović, novi član Predsjedništva BiH?

04.10.2022. 12:10 / Izvor: Akta.ba
Denis Bećirović

Kandidat ujedinjene opozicije Denis Bećirović novi je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Bećirović je s velikom razlikom pobijedio svoje protukandidate.

Kandidat ujedinjene opozicije Denis Bećirović novi je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Bećirović je s velikom razlikom pobijedio svoje protukandidate. 

Oko Bećirovića su se ujedinile brojne stranke opozicije, predvođene tzv. Trojkom u Sarajevu (SDP, Narod i pravda i Naša stranka), no Bećirović je formalno član Socijaldemokratske partije, s kojom je još od 1993. godine.

Bećirović je rođen 28. studenog 1975. u Tuzli. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu maturiravši 1994. SDP-u BiH se pridružio kao srednjoškolac 1993. Te godine dobio je i prvu stranačku dužnost kao predsjednik Foruma mladih SDP-a BiH u Općinskoj organizaciji Tuzla. Na toj dužnosti ostao je do 1994., kada je imenovan predsjednikom Foruma mladih SDP-a BiH na području Tuzlanske županije. Od 1996. paralelno je bio i potpredsjednik Foruma mladih SDP-a BiH. Iduće godine imenovan je članom Glavnog odbora SDP-a BiH. Te godine zaposlio se u Osnovnoj školi u Tuzli, gdje je predavao povijest iduće dvije godine.

Diplomirao je 1998. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Tuzli. Iste godine je imenovan predsjednikom Foruma mladih SDP-a BiH. Te godine zaposlio se u Srednjoj ekonomskoj školi u Tuzli, gdje je također predavao povijest. Na općim izborima 1998. izabran je za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Dvije godine kasnije postao je član Predsjedništva SDP-a BiH, a istovremeno upisuje i postdiplomski studij na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu. Ponovno je na općim izborima održanim iste godine s 9828 glasova izabran za zastupnika u Skupštini Tuzlanske županije, gdje je imenovan i predsjednikom Odbora za društveno-gospodarske odnose. U Skupštini Tuzlanske županije izabran je i za izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Istovremeno s obnašanjem zastupničke dužnosti, Bećirović je dvije godine kasnije položio sve ispite s prosjekom 9,5. Te godine prestao je raditi u Srednjoj ekonomskoj školi.

Na općim izborima održanim 2002. bio je nositelj liste SDP-a BiH na listi za zastupnike u Skupštini Tuzlanske županije pa je izravno izabran sa 7600 glasova. U tom mandatu bio je predsjednik Odbora za ljudska prava i građanske slobode i član Antikorupcijskog odbora. Iduće godine, 2003., imenovan je predsjednikom SDP-a BiH Tuzlanske županije. Magistarski rad obranio je 2004.

Na općim izborima 2006. bio je nositelj liste SDP-a BiH za Zastupnički dom PS BiH. S 24.645 glasova izravno je izabran za zastupnika te je imenovan zamjenikom predsjednika zastupničkog kluba SDP-a BiH. U Zastupničkom domu PS BiH imenovan je članom Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava, prava djeteta, mlade, izbjeglice, azil i etiku i Povjerenstva za vanjske poslove. Od 2007. član je Izaslanstva PS BiH u Interparlamentarnoj uniji. Iduće godine postao je član Parlamentarne grupe prijateljstva BiH sa Zapadnom Europom.

Potpredsjednikom SDP-a BiH imenovan je 2009. Konačno je i doktorirao 2010. Te godine postao je član Istražnog povjerenstva za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava. Na općim izborima održanim 2010., ponovno je izravno izabran za zastupnika u Zastupničkom domu PS BiH s 45.747 glasova. Izabran je za predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH 20. svibnja 2011., a za njegove zamjenike izabrani su Božo Ljubić iz HDZ-a 1990 i Milorad Živković iz SNSD-a.

Odlukom Komisije za odlučivanje o sukobu interesa iz novembra 2017, Bećirović je povrijedio Zakon o sukoba interesa u institucijama BiH i plaća mu je umanjena za 10%. 

Njegova majka Jasminka bila je članica nadzornog odbora firme Tehnograd-company d.o.o. Tuzla. Ova firma je od 2013. godine do 2016. godine sklopila ugovore čija je vrijednost veća od 5.000 KM. 

Autor je jedne knjige i 11 znanstvenih radova i stručnih članaka objavljenih između 2004. i 2010.

Oženjen je Mirelom, s kojom ima sedmogodišnjeg sina Danisa i kćer Enu-Miu rođenu 2010.

Njegov izborni program nosio je ime "Ujedinjeni za Bosnu i Hercegovinu".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti