Prva žena guverner u Turskoj

Hafize Gaye Erkan, "prva dama" Centralne banke Turske

11.06.2023. 08:10 / Izvor: Akta.ba
hafize

Iskusna bankarka Hafize Gaye Erkan, nova je guvernerka Centralne banke Turske i prva žena na toj funkciji u istoriji ove zemlje.

Godinama se Recep Tayyip Erdogan zalagao za neortodoksnu ekonomsku politiku, ostavljajući investitore duboko zabrinutim zbog opasnog stanja bilansa Turske.

Ipak, ove sedmice turski predsjednik imenovao je novog šefa Centralne banke, Hafize Gaye Erkan, inače izvršnu direktoricu za finansije u korporacijama u Sjedinjenim Američkim Državama.

Erkan je ekspertica u kreiranju kompleksnih modela koji analiziraju rizik u bilansima velikih finansijskih institucija i prva je žena u istoriji Turske na poziciji guvernerke Centralne banke.

Njeni korijeni u klasičnim matematičkim teorijama u velikoj su suprotnosti s radikalnim ekonomskim stavovima Erdogana

Rođena je u Istanbulu u aprilu 1979. godine, a njeni roditelji - majka profesorica fizike i matematike i otac inženjer - od malih nogu su gajili njene kvantitativne vještine.

Naučila je C++, programski jezik, od komšija koji su vodili softversku grupu.

"U zamjenu za to što sam im skuhala tursku kafu, naučili su me C++ i radost rekurzivnih funkcija", rekla je u biografiji za First Republic.

Nakon što je 2001. godine diplomirala na Univerzitetu Boğaziçi u Turskoj sa diplomom industrijskog inženjerstva, Erkan je zatim doktorirala finansijski inženjering na Univerzitetu Princeton sa tezom o upravljanju rizicima.

Tursko-američka dvojna državljanka je nakon toga provela skoro deceniju u Goldman Sachsu, gdje je savjetovala velike finansijske grupe u testiranju na stres njihovih bilansa.

Tamo je upoznala osnivača First Republic, Jima Herberta, koji je na kraju 2014. godine angažirao.

Erkan je peti guverner(ka) Centralne banke od 2019.

Turski predsjednik svojevremeno je nazvao kamate "majkom i ocem svakog zla" i insistirao na tome da visoki troškovi zaduživanja uzrokuju, a ne liječe visoku inflaciju.

Şahap Kavcıoğlu, prethodni guverner Centralne banke, smanjio je stope sa 19 posto na 8,5 posto za dvije godine, odluka koja je izazvala akutnu inflacionu krizu i stavila liru pod jak pritisak.

Posao guvernerke Centralne banke sigurno će testirati diplomatske vještine Erkan.

Sada, kao prva žena na čelu turske Centralne banke, ona će dobiti novu priliku da iskoristi svoje iskustvo u upravljanju rizicima kada je u pitanju izvršavanje onoga što bi moglo biti jedan od najvećih zaokreta banke ikada.

Pred njom je put pronalaženja tanke linije između postavljanja Turske na put održivije politike i privlačenja stranih investitora te smirivanja predsjednika koji je do sada pokazao malo strpljenja s konvencionalnom ekonomskom politikom.

Erkan je inače prva žena mlađa od 40 godina koja je vršila funkciju predsjednice ili izvršne direktorice u jednoj od 100 najvećih američkih banaka, našla se na listi "40 ispod 40" magazina "San Francisco Business Times" i "Crain New York Business".

Govori turski, engleski i njemački jezik a 2019. godine uvrštena na Crainovu listu "Zapažene žene u bankarstvu i finansijama" i na listu "Žena koje treba gledati“ američkog magazina "American Banker".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti