Samo dva imena sa Balkana

Din Biševac, Bosanac sa adresom u Njemačkoj, na Forbesovoj listi "30 under 30"

10.04.2024. 10:42 / Izvor: Forbes Srbija
Forbes

Foto: LinkedIn, Din Biševac

Forbes bira mlade 30 najboljih ispod 30 godina u 10 kategorija.

Forbes magazin objavio je novu listu mladih uspješnih ljudi 30 ispod 30 za Evropu na kojoj se ovog puta našao jedan iz BiH, Din Biševac.

Cijeli region bivše Jugoslavije može da se pohvali s dvije osobe na ovogodišnjoj listi.

To su Teja Potočnik iz Slovenije dok je drugi Din Biševac iz Bosne i Hercegovine.

Za 2024. Srbija je imala svog predstavnika na sjevernoameričkoj listi Forbs 30 ispod 30, gdje se našla Ivana Mansi-Vasić, u kategoriji zdravstvena njega.

Oba predstavnika Balkana na ovogodišnjoj evropskoj listi su rođeni na ovim prostorima, ali karijere grade u inostranstvu.

Teja Potočnik se našla među 30 odabranih u kategoriji Proizvodnja i industrija.

Stručno se usavršavala na britanskom Univerzitetu Kembridž i njena ekspertiza je nanomation – automatizacija proizvodnje poluprovodnika baziranih na nanomaterijalima, čime omogućava njihovu upotrebu na industrijskim nivoima.

Kako se navodi u njenom opisu, nanomaterijali su poslužili kao osnova za mnoge tehnološke proboje u posljednjoj deceniji, ali pronalaženje nanomaterijala na uzorcima i izrada kola oko njih zahtjeva mnogo ručnog rada i vremena.

Teja Potočnik je automatizovala ovaj proces tokom svoje doktorske disertacije na Kembridžu, razvijajući patentirani sistem koji je mnogo jeftiniji i brži od konvencionalne nanofabrikacije poluprovodnika.

Završila je osnovne studije iz nauke materijala i inženjerstva na Univerzitetu u Mančesteru, i trenutno radi na izradi uređaja koristeći nano žice, grafen i TMD materijale.

Tokom svog doktorata, Teja je koosnovala startap kompaniju Nanomation.

Rođen u BiH, živi u Njemačkoj

Din Biševac je odabran u kategoriji Tehnologije. Rođen je u Bosni i Hercegovini, ali živi u Njemačkoj.

Kako se navodi u njegovom opisu, prvobitno je postao dio njemačkog portala za iznajmljivanje Buena kao dizajner proizvoda 2019. godine.

Za malo više od dvije godine, preuzeo je ulogu izvršnog direktora od suosnivača i vodio promjenu imidža i preokret berlinske kompanije koja je prešla sa iznajmljivanja svojih sopstvenih objekata na razvoj softvera koji pomaže vlasnicima da pronađu zakupce, organizuju obilaske i potpišu ugovore.

Buena sada upravlja sa više od 11.000 stanova i prikupila je 13,7 miliona dolara od investitora poput EQT i Capnamic Ventures.

Na listi ima još jedno ime koje zvuči da je s Balkana.

Riječ je o Danielu Kaidanoviću, ali se iz njegove biografije može naslutiti da je od rođenja u Italiji.

Forbes bira mlade 30 najboljih ispod 30 godina u 10 kategorija. – Mediji i marketing, maloprodaja i e-trgovina, nauka i zdravlje, društveni uticaj, zabava, umjetnost i kultura, tehnologija, sport i igrice, finansije, proizvodnja i industrija, piše Forbes Srbija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti