Halid Jazvin, predsjednik Uprave Inspekt RGH - Na čelnoj funkciji 30 godina

03.07.2012. 13:53 / Izvor: eKapija.ba
Halid Jazvin, predsjednik Uprave Inspekt RGH - Na čelnoj funkciji 30 godina

Halid Jazvin predsjednik Uprave Društva Inspekt RGH d.o.o. rođen je 26.09.1945. godine u Brčkom. Osnovnu školu i gimnaziju završava u Brčkom. Tehnološki fakultet – anorganskog smjera završava 1971. godine. Kao stipendista Energoinvesta, po završetku studija svoj radni vijek započinje u istoj firmi na realizaciji strateškog projekta "Istočna Bosna". Samim učešćem na navedenom projektu organizaciono je bio vezan za ured direktora Emerik Bluma.

Realizacija projekta Istočna Bosna je podrazumijevala projektovanje, planiranje i realizaciju izgradnje Tvornice glinice u Zvorniku sa projektovanim kapacitetom od 600.000 tona glinice, najvećim u Europi te njeno puštanje u rad sa dvogodišnjim probnim radom. U istom projektu je i proširenje rudnika u Milićima, a u cilju obezbjeđenja sirovinske osnove (1.600.000 tona boksita) za Tvornicu glinice. Sve vrijeme izgradnje i probnog rada proveo je u Zvorniku u Tvornici Birač.

Na realizaciji tog projekta radi od 1972. – 1980. godine. U tom periodu odlazi na specijalizaciju u Zavod za proizvodnju glinice u Zaporožju (tadašnji SSSR) za prijem i pripremu mineralnih sirovina te organizaciju tehničke kontrole i laboratorijskih analiza za potrebe proizvodnje.

1980. godine napušta Energoinvest i prelazi u renomiranu kontrolnu kuću, najveću na Balkanu "Jugoinspekt" Sarajevo. Tu počinje na radnom mjestu tehničkog direktora, a nakon godinu dana postavljen je za direktora "Jugoinspekt - Rude Goriva i Hemijski proizvodi" Sarajevo (preteča današnjeg "Inspekt – RGH" Sarajevo d.o.o.). Na toj funkciji je bio 30 godina.

U toku rada u Jugoinspektu bivaju primječene njegove sposobnosti u djelatnosti (poslovi kontrole), te ga Generalna direkcija iz Beograda, obzirom na specijalizaciju u SSSR-u, upućuje 1986 godine, na još jednnu specijalizaciju u Italiju u firmu "Adria Inspekt" Milano. Poslije godinu dana provedenih u navedenoj firmi vraća se u "Jugoinspekt - Rude Goriva i Hemijski proizvodi" Sarajevo ponovo na poziciju direktora i to funkciju obavlja sve do rata, u toku rata i do nedavno.

U toku rata vodi firmu na svim slobodnim dijelovima BiH, a prevashodni zadatak firme je bio očuvanje institucije neovisne kontrole koja je najviše uspjeha dala na poslovima kontrole ulaznih sirovina (uglja) u TE Kakanj i TE Tuzla. Svojim radom je omogućila da se očuva "disciplina" u poštivanju ugovornih obaveza između rudnika uglja i termoelektarna. Poštivanje ugovornih obaveza je bila garancija da će ugalj biti ugovorenog kvaliteta, a time će postrojenja biti zaštićena od havarija i proizvodnja kontinuirana.

Pored ostalog već 1994. godine planira i poduzima neophodne korake za uvođenje sistema kvaliteta prema zahtjevima Europske norme ISO 9002. u Inspekt Rude Goriva i Hemijski proizvodi, a u sklopu toga aktivno učestvuje u organizaciji prvog seminara o kvalitetu u BiH, na kome su učestvovali experti iz Slovenije. Kasnije učestvuje u formiranju prve institucije na nivou BiH za sistem kvaliteta – Asocijacija za kvalitet BiH. Kao kruna tog rada 1997. godine Inspekt – RGH ima, među prvima u BiH, implementirane zahtjeve Europske norme ISO 9002 o čemu svjedoči i Certifikat izdat od strane, u to vrijeme prve certifikacijske kuće, SGS iz Ženeve.

Posebno se angažuje na uvođenju i promovisanju neovisne kontrole kvaliteta i kvantiteta nafte, naftnih derivata i ostalih roba iz domena djelatnosti firme u BiH za šta dobija prestižno priznanje "Menađer godine za kvalitet" za 2001 godinu.

Uviđajući prednosti i perspektivu firmi sa uvedenim sistemom kvaliteta, nastavlja ubrzano sa dogradnjama i proširenjima istog (BAS EN ISO/IEC 17025, BAS ISO/IEC 17020 ...). Paralelno s tim razvija u nove usluge za tržište BiH i šire na ostale vrste roba kao što su nafta i naftni derivati, boksit, glinica, otpadne vode, koksa ferolegura i td.

Zahvaljujući takvom radu i ulaganjima uspijeva da Inspekt – RGH bude prepoznat i od strane vrhunskih svjetski udruženja kao što su ASTM - Amerika, IFIA - London Engleska i CROLAB – Hrvatska čije je punopravni član.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti