Aleksandar Lilić, direktor kompanije "Grad projekt": Ponosan na svoj tim

28.02.2011. 12:19 / Izvor: eKapija.ba
Aleksandar Lilić, direktor kompanije 'Grad projekt': Ponosan na svoj tim

Sve u životu je relativno i prolazno. Zato dobrim djelima, koja činimo, pružamo sebi mogućnost da naša prolaznost traje duže, smatra Aleksandar Lilić, direktor biroa za projektovanje i inženjering "Grad projekt" iz Banjaluke. Ovo je i njegov svojevrsni životni moto.

Ovaj arhitekta, rođen 21.5.1967. godine u Kruševcu u Srbiji, za sebe kaže da voli putovanja te da koristi svaku priliku za tu razonodu, a kao najdraža izdvaja ljetovanja...

On je u svom dosadašnjem radu imao dosta projekta na koje bi, vjerovatno sa pravom, mogao biti ponosan. Međutim, ističe da je većina njih, ustvari rezultat rada čitavog tima kojim je rukovodio tako da zasluge za uspjeh ne može pripisati samo sebi. "Tim je ono na šta sam zaista ponosan i za čije stvaranje pripisujem sebi velike zasluge", kaže nam Lilić.

Zbog brojnih obaveza, slobodnog vremena ima vrlo malo ili nikako i uglavnom se trudi da ga provede sa djecom. "Također, obzirom da je arhitektura posao kojim volim da se bavim, mogu slobodno da kažem da se često njome bavim i iz hobija", ističe on.

Inače, od početaka poslovanja(1999.) pa do sada obim poslova kojima se "Grad projekt" bavio zahtjevao je povećanje broja ljudi, kao i obuku ljudi za sistematizovan i timski rad. Kako bi podigli kvalitetu poslovanja nedavno su uveli i sistem upravljanja menadžmenta kvalitetom ISO 9001:2008.

Standardi koje su uveli u poslovanje bili su, smatra Lilić, neophodna posljedica potrebe za boljom i svrsishodnijom organizacijom posla, u cilju održanja nivoa kvaliteta usluga koje pružaju.

"Ovakvom organizacijom posla, po mišljenju naših klijenata, svrstali smo se u red rijetkih biroa na ovim prostorima koji imaju u svom sastavu visokokvalitetne kadrove sposobne da odgovore svim zahtjevima klijenata i da zaokruže kompletan proces, od urbanizma, preko projektovanja i nadzora do izgradnje objekata i rukovođenja kompletnom investicijom", kaže nam on.

Trenutno biro kojim rukovodi radi na nekoliko projekata stambenih i stambeno-poslovnih objekata u Banjaluci i Beogradu. "Pored toga, u izradi je i nekoliko planova regulacije za dijelove opština Banjaluka, Travnik i Gacko. Glavna poslovna okupacija nam je u par posljednjih mjeseci i početak izgradnje dva stambeno-poslovna objekta u Banjaluci i Beogradu, gdje se pojavljujemo i u ulozi glavnog koordinatora investicija", kaže on.

Što se tiče dosadašnjeg iskustva Lilić je svoju karijeru započeo 1992. kao projektant saradnik u preduzeću "Beograd projekt" iz Beograda gdje je radio nešto manje od godinu dana. Od marta 1993. do augusta 1995. radi kao samostalni stručni saradnik projektnih biroa "BMA&T" iz Moskve i "Ar.Com" iz Beograda te preduzeća "Arhitektura i urbanizam". Od oktobra 1995. do decembra 1997. odgovorni je projektant u preduzeću "Slavija biro" iz Beograda. Nakon toga je godinu dana radio samostalno, a od 1999. dolazi na sadašnje radno mjesto kao direktor i glavni i odgovorni projektant.

LIČNA KARTA:

Najdraža knjiga i zašto?

Nemam najdražu knjigu, ali postoji nekoliko knjiga kojima se, s vremena na vreme, opet i ponovo vraćam. U svakoj od njih postoje misli i istine koje odolevaju svakom vremenu i svim okolnostima.

U autu slušam?

Različitu muziku, u zavisnosti od vremena i raspoloženja. U posljednje vrijeme mi izuzetno prijaju unplugged obrade stranih hitova iz 80-tih i 90-tih godina.

Najviše me nasmijava?

Djeca i njihove umotvorine... Ponekad i neki film.

Koje jezike govorite?

Služim se engleskim jezikom, ali ne u onoj mjeri kojom bih bio zadovoljan.

Neostvarene želje?

Još uvijek ih ima puno. To smatram motivacijom za dalji rad...

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti