Rizah Smailbegović - Odlaskom u Ameriku ostvario dječački san

20.08.2010. 15:11 / Izvor: eKapija.ba
Rizah Smailbegović - Odlaskom u Ameriku ostvario dječački san

Ne nadamo se da ćemo se obogatiti nakon jednog posla. Trudimo se klijente zadrže, a ne prevariti, kao i okupiti saradnike i klijente koje dijele istu želju za kontinuiranim rastom i profesionalnim i ličnim usavršavanjem.

Radni dan Rizaha Smailbegovića, direktor kompanije `Villa Hills Consulting` sastavljen od sastanaka sa postojećim i potencijalnim klijentima, pisanja projekata, osmišljavanja novih ideja.

Kao i svaki start-up, Smailbegović nema radno vrijeme i često kući zna doći oko ponoći što mu uopće ne pada teško.

Rođen je u Sarajevu 17. maja 1979. godine, gdje je živio do 1995. godine, nakon čega odlazi u Ameriku i ispunjava svoj dječački san. U Americi završava treći i četvrti razred srednje škole i jednu godinu fakulteta na Studiju menadžmenta.

"Ovo je jedan od najljepših perioda mog života. Drago mi je da sam imao priliku da svoje tinejdžerske godine provedem u ovoj zemlji", kaže Smailbegović, koji je na nagovor nekih prijatelja iz Amerike otišao u Beč na jedan semestar u okviru programa razmjene studenata.

Ljubav i Beč

U Beč se zaljubio već prvog dana i više se nije vraćao u Ameriku. Studije je završio na jednom od američkih fakulteta u Beču, gdje je upisao i magistarski Studiji iz međunarodnih odnosa, nakon čega se vraća u Sarajevo, gdje počinju njegovi prvi pravi radni angažmani.

"Većinu svog radnog iskustva sam stekao radeći u nevladinoj organizaciji `Civitas`, koja se bavi obrazovavnjem za demokratiju i ljudska prava i prisutna je u više od 60 zemalja širom svijeta. Tamo sam počeo raditi kao asistent-prevodilac, a na kraju sam završio kao v.d. direktor. U `Civitasu` sam proveo više od osam godina i moram reći da mi je ovo iskustvo bilo dragocjeno u svakom smislu, a posebno u poslovnom, zato što se zaista radi o jednoj od najuspješnih organizacija u ovom polju ne samo u BiH, nego i u cijelom svijetu. Ova činjenicima mi je omogućila puno poslovnih putovanja i pomogla mi da ostvarim jako dobre kontakte iširom svijeta", priča Smailbegović, naglašavajući kako je tokom studiranja napravio malu pauzu tokom koje je radio za UNESCO.

U Klintonovom timu

Od poslova koje je radio kaže da je ponosan na one vezane za prevođenje, gdje je radio za najviše rangirane predstavnike američke Vlade u posjeti BiH, uključujući učešće u timu prevodioca koji su radili za Bijelu kuću i predsjednika Billa Klintona tokom njegove posjete BiH, kao i prevođenje za pokojnog Richarda Sklara, specijalnog izaslanika predsjednika Klintona za našu zemlju.

Nakon devet godina rada u međunarodnim i nevladinim organizacijama došlo je do zasićenja i Smailbegović kreće drugim putem.

"Sa znanjem i iskustvom koje sam stekao osjećao sam da karijera može ići u bilo kojem pravcu. Međutim produkcija i marketing su oduvijek bili moja ljubav i odlučio sam da svoj rad nastavim u produkcijskoj kući `Solid State Productions`, gdje sam radio kao izvršni direktor. Iako sam se tamo zadržao relativno kratko, moram reći da je ovo iskustvo bilo neprocjenjivo za mene i da sam tamo stekao jako dobar uvid u posao kojim se trenutno bavim", kaže Smailbegović, naglašavajući kako je svoju firmu `Villa Hills Consulting`, osnovao kada je osjetio da je privatno i profesionalno spreman za ovaj korak.

"Firma se bavi poslovnim konsaltingom, produkcijom i marketingom. Iako postoji jako kratko, nepuna četiri mjeseca, jako sam ponosan šta sam zajedno sa svojim saradnicima uspio uraditi. Zajedno sa partnerskim firmama uspjeli smo uraditi reklamu za jednu od vodećih BiH kompanija, organizovati koncert sa jednom od najvećih zvijezda ovih prostora, pomoći u promociji prve privatne filmske akademije u našoj zemlji, sklopili ugovor sa jednim od vodećih univerziteta u BiH, snimiti pilot emisiju za koju trenutno pokušavamo dogovoriti emitera. Pripremamo i jedan film, tu je i par kratkih televizijskih formi. Mislim da se trud koji sam uložio počeo vraćati i da ova firma ima budućnost", pojašnjava Smailbegović, naglašavajući kako je u poslu bitan faktor sreće.

Profesionalnošću do novih klijenata

U kompaniji `Villa Hills Consulting` pokušavaju da stvari rade na drugačiji način, kako nalaže struka i obrazovanje, da ne da daju obećanja koja ne mogu ispuniti.

"Ne nadamo se da ćemo se obogatiti nakon jednog posla. Trudimo se klijente zadrže, a ne prevariti, kao i okupiti saradnike i klijente koje dijele istu želju za kontinuiranim rastom i profesionalnim i ličnim usavršavanjem."

Ključ uspjeha i u privatnom i na poslovnom planu za Smailbegovića leži u pronalsku duševnog mira i upoznavanju samog sebe.

"Kada čovjek upozna sebe i svoja ograničenja, mislim da to dovodi do povećanja samopouzdanja koje je jako bitno i na jednom i na drugom planu."

Ovaj mladi Sarajlija još uvijek nije zaplovio u bračne vode, te kaže da ne bi bilo fer ni prema ženi, a ni prema djetetu da muža, odnosno oca viđaju eventualno jednom dnevno, jer porodica mora biti na prvom mjestu.

LIČNA KARTA

Životna i poslovna filozofija?

- Moja životna filozofija je veoma jednostavna: "Djela, a ne riječi."

Posebni talenti, vještine, hobi...?

- Moj veliki hobi je košarka, koju sam igrao skoro sedam godina. Nažalost nisam bio baš neki igrač, ali još uvijek volim pogledati dobru NBA utakmicu. U Americi sam igrao baseball i fudbal, ali moja najbolja pozicija je ipak ona ispred TV ekrana.

Najbolji film?

- Veliki sam zaljubjenik u filmove i televiziju i većinu svojeg slobodnog vremena provodim ispred TV-a. Neki dan sam pogledao novi film Leonarda Di Capria - početak i moram ga iskreno preporučiti svima.

Najdraže putovanje?

Putovanja su nešto na šta trošim najviše novca i imao sam sreću da sam što privatno, što poslovno obišao skoro cijeli svijet. Prošle godine sam odmarao u Egiptu, u Sharm-el-Sheiku u mogu vam reći da je to najbolji odmor koji sam ikad imao. Nadam se skorom povratku u Egipat!

Zemlja u koju najradije idete?

Uz BiH, moja najdraža zemlja je Austrija, odnosno Beč. Možda zato što sam tamo proveo studentske godine, možda zato što grad odgovara mojoj ličnosti ali Beč je grad koji često posjećujem i gdje bi veoma rado mogao živjeti svoj cijeli život.

U autu slušate?

Auto i vozačku dozvolu ne posjedujem, ali kući se opuštam uz zvuke house muzike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti