mr Ankica Kolobarić, Viceguvernerka Centralne banke BiH

22.09.2008. 13:24 / Izvor: Centralna Banka BiH (CBBH)
mr Ankica Kolobarić, Viceguvernerka Centralne banke BiH

Ankica Kolobarić rođena je 16. maja 1955. godine u Mostaru, gdje je završila osnovno i srednje obrazovanje, te Ekonomski fakultet. Na ovom fakultetu je odbranila i magistarski rad o temi "Uticaj interne revizije na smanjenje rizika u bankarskom poslovanju Federacije BiH" i time stekla akademsko zvanje magistra ekonomskih nauka.

Posjeduje bogato bankarsko iskustvo, imajući u vidu činjenicu da je dosadašnji radni vijek provela u bankama. Radila je kao koordinator na poslovima internog revizora u Hercegovačkoj banci d.d. Mostar. U Croatia banci d.d. Zagreb, filijala Metković obavljala je različite dužnosti, počev od poslova kreditiranja privrede, preko deviznih poslova, poslova izvršne direktorice do direktorice ove filijale. U Privrednoj banci Osnovnoj banci Mostar radila je kao šef Službe dugoročnih investicionih kredita i Službe ino kredita i deviznih garancija, te režima.

Dvije godine radila je u Zagrebačkoj banci Zagreb, Osnovna banka Mostar. Stručno se usavršavala za stečajnog i likvidacijskog upravitelja, te za ovlaštenog internog revizora - specijalistu za banke i ovlaštenog eksternog revizora. Odlukom guvernera CBBiH i uz odobrenje Upravnog vijeća CBBiH, 1. jula 2004. godine preuzima dužnost glavnog internog revizora. Od 1. juna 2008. godine obavlja dužnost viceguvernerke CBBiH.

tekst & foto:Centralna banka BiH

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti