Sead Delić: Vrijeme je buđenja Kamenog spavača

02.03.2021. 09:45 / Izvor: Akta.ba
Sead Delić: Vrijeme je buđenja Kamenog spavača

Snima se film o periodu bosanske kraljevine, a sve je počelo od hobija jednog zaljubljenika u historiju - Seada Delića.

"Zovem se Sead Delić. Dolazim iz jednog manjeg mjesta kod Bratunca, Glogova, koje ima svoj povijesni značaj.Otišao sam u bivšu JNA. Bilo je to jedno lijepo iskustvo. Bio bih nepošten ako bih rekao da u JNA nije bilo i lijepih stvari.Jeste. Upoznao sam jednog Dalmatinca iz Trogira i jednog Nišliju. I bili smo, nekako, bliski. Tada su se počele dešavati neke stvari. Pričaju o politici, o  povijesti... I malo, malo oni pričaju o mojoj Bosni, čovječe. Je li ona srpska ili je hrvatska? Ko, ustvari, tu polaža povijesno pravo? Gdje sam ja u toj priči? Kome ja pripadam? Šta je moj identitet? Ja nemam odgovor na to“, ovako počinje trejler za film „Bosanski vitez“, koji je oduševio javnost u BiH.

Zapravo, ovo je priča o čovjeku čiji identitet dovode u pitanje, a koji je, istraživajući nedovoljno istraženu povijest Bosne i Hercegovine, otkrio fascinantne stvari iz perioda bosanske kraljevine. Delić je zaljubljenik u povijest, a kada je zagrebao površinu bh. povijesti, ostao je fasciniran onim što je našao.

Čovjek duge kose, obučen u srednjovjekovnu odoru, sa štitiom i mačem u ruci, probija se kroz snjegom zatrpane bosanske šume – poput pravog viteza.

"Mene zanimam ja, moj narod i moja domovina.A, moj narod je svako onaj ko voli ovu zemlju.Vrijeme je buđenja Kamenog spavača, što bi rekao Mak Dizdar“, kaže Delić.

Povijest je, obično, vrlo narativna. Čita se kronološki. Kazuje što se desilo, kada i gdje. Ali, ono što je Sead uradio je potpuno drugačije. Dao nam je viziju, sliku o tome kako bi povijest izgledala.Knjige ostavljaju povijest u našim glavama, ali Sead priča priču našim srcima.

Obilazio je povijesna mjesta u BiH, stećke... I, kako kaže, stajao bi tu, dok ne bi naišao neko i fotografirao ga.

"Taj osjećaj nikad nisam doživio. I, rekao sam, dok sam živ bit ću na usluzi ovom narodu. To se nikad neće promijeniti“, emotivno kaže Delić.

On je fotografije objavljivao na svom Facebook profilu, koje je primijetio redatelj Tarik Hodžić. Ubrzo se okupila filmska ekipa, na čelu s Hodžićem i Adnanom Ćuhurom producentom, i "zakotrljali" su se prvi kadrovi filma " Bosanski vitez“, koji bi svjetlo dana trebao vidjeti tokom ove godine.

 Na filmu radi ekipa koja je uradila i dokumentarac "Scream for me Sarajevo“, a koju još čine Amina Hodžić, Admir Švrakić, Damir Husremović, Adis Baždarević, Nenad Kovačević, Irfan Mirza...

Kadrovi su snimani ne samo u BiH, već i širom svijeta, a mi možemo  reći da jedva čekamo premijeru!

B.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti