Nicolas Berggruen - Milijarder beskućnik

05.04.2013. 11:01 / Izvor: eKapija.ba
Nicolas Berggruen - Milijarder beskućnik

Nicolas Berggruen je 51-godišnji milijarder koji nema kuću ni automobil, a ono malo što ima nosi po svijetu u vrećici. Koliko god to zvučalo nevjerojatno, ne zanima ga ništa od stvari koje može kupiti. "Imovina me ne privlači, moja vrijednost su moja djela", kaže Berggruen.

Nicolas Berggruen je 51-godišnji milijarder koji ne posjeduje ništa osim milijardi na bankovnim računima. Nema kuću, automobil, a ono malo što ima nosi po svijetu u vrećici. Koliko god to zvučalo nevjerojatno, ne zanima ga ništa od stvari koje može kupiti. Ali svejedno je uložio milijardu eura u Burger King, što pokazuje da ipak ima ambicija na tržištu. Trenutno, osim dijela vlasništva u Burger Kingu i malo odjeće ima i oko 2,2 milijarde dolara na bankovnom računu te je na 150. mjestu na Forbesovoj listi bogataša.

Nije da njegovo ponašanje čudi one koji ga poznaju jer odmalena je bio buntovan i na svoju ruku. Kao mladić je odbijao učiti engleski jezik jer ga je smatrao jezikom imperijalista. ''Imovina me ne privlači, moja vrijednost su moja djela. Sve što posjedujem je trenutačno, obzirom da smo na Zemlji samo kratak period. Naša su djela ono što se računa. To je prava vrijednost. Nisam vezan za materijalno. Posjedujem vrlo malo toga. Srećom, kao muškarcu, ni ne treba mi mnogo'', tvrdi Berggruen.

Prije desetak godina nije tako razmišljao. Kupio si je otok, boravio je u najluksuznijim hotelima, a oko njega su u svakom trenutku bile prekrasne žene. Ali nešto se dogodilo, doživio je prosvjetljenje i sve promijenio u svom životu. Sad sve što čini čini u svrhu pomaganja. Obožava umjetnost pa kupuje djela raznih umjetnika i potom ih daruje muzejima. Organizira i brojne humnitarne večere.

Berggruen je beskućnik. To mu službeno piše u papirima. Prodao je sve nekretnine jer su ga vlasništvo i održavanje puno koštali, a i opterećivali.

Sada boravi u delux-hotelima jer mu je tako lakše i jednostavnije živjeti. Tako on već godinama čini. Zadržao je samo privatni avion kojim brzo i lako dolazi do bilo kojeg kraja svijeta i vrlo često – tako legenda kaže, a ispisali su je na svojim stranicama novinari Vanity Faira i Financial Timesa – ni Berggruenovo osoblje nije sigurno gdje im se šef trenutačno nalazi.

Inače, Berggruen potječe iz vrlo ugledne obitelji. Njegov je otac Heinz Berggruen, kolekcionar koji je prijateljevao s Pablom Picassom i kratko ljubovao sa Fridom Kahlo te osnovao Muzej Berggruen u Berlinu. Majka mu je glumica Bettina Moissi. Obogatio se pametnim investicijama, na tipičan način kako se stvaralo bogatstvo osamdesetih i devedesetih. Otkad je 1984. osnovao Berggruen Holdings, biografi njegova bogatstva tvrde da je imao 50 sjajnih investicija.

No, oduvijek je zainteresiran i za ostalo što se događalo u svijetu. Naginjao je izučavanju ljevice, ali je ipak završio poslovnu školu u New Yorku. U njemu je čučala želja za razumijevanjem svijeta u kojem živimo. Prije nekoliko godina odlučio se na radikalni potez, sve je prodao, uzeo najbolje mentore iz političkih znanosti i slušao što govore o današnjici. Osnovao je Institut Berggruen, u kojemu je okupio svjetsku intelektualnu elitu. U njoj su svi koji nešto znače u ekonomiji i koji imaju ideje – od Nouriela Roubinija i Josepha Stiglitza do bivših političara i državnika kao što su Gordon Brown i Gerhard Schroeder. Službeno, nazivaju se Vijeće za 21. stoljeće.

Izvor: Politikaplus.com, jutarnji.hr

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti