Medijski linč i udar na privatnost

Kate Middleton, britanska princeza od Walesa: "Bit ću OK"

24.03.2024. 12:37 / Izvor: Akta.ba
kate

Šokantna objava britanske princeze o njenoj dijagnozi karcinoma dominira naslovnicama širom svijeta.

Kate Middleton, princeza od Walesa, objavila je da boluje od raka.

Engleska princeza, koja je imala tešku operaciju abdomena u januaru, rekla je u video izjavi da se njeno stanje u početku smatralo nekancerogenim, ali da su kasniji testovi otkrili da je rak ipak prisutan.

Ona je sada u ranoj fazi preventivne hemoterapije a dijagnozu je opisala kao "veliki šok".

Ova i za javnost šokantna objava o njenoj dijagnozi dominira naslovnicama širom svijeta.

Potresno javno obraćanje na koje je bila primorana uticajem medija i špekulacija učinilo je žrtvom i nažalost, nije izvijesno da će se zainteresiranost medija i dalje špekulacije nastaviti i pratiti "razvoj" njene bolesti.

Princeza od Walesa se na videu pojavila sama, a video je sniman u vrtu jedne od kraljevskih rezidencija.

"Želim iskoristiti ovu priliku da vam se osobno zahvalim za sve divne poruke podrške i za vaše razumijevanje dok sam se oporavljala od operacije.Posljednjih nekoliko mjeseci bilo je izuzetno teško za cijelu našu porodicu, ali imala sam fantastičan medicinski tim koji se odlično brinuo o meni, na čemu sam jako zahvalna.U januaru sam prošla veliku abdominalnu operaciju u Londonu i tada se smatralo da moje stanje nije kancerogeno. Operacija je bila uspješna. Međutim, testovi nakon operacije otkrili su da je karcinom ipak bio prisutan. Moj medicinski tim stoga je savjetovao da bih trebala proći tretman preventivne hemoterapije i sada sam u ranoj fazi tog tretmana.To je, naravno, bio ogroman šok, i William i ja smo činili sve što možemo da kroz to privatno prođemo zbog naše mlade porodice. Kao što možete zamisliti, za to je bilo potrebno vrijeme. Trebalo mi je vremena da se oporavim od velike operacije kako bih mogla započeti s tretmanom. Ali, najvažnije, trebalo nam je vremena da sve to objasnimo Georgeu, Charlotte i Louisu na način koji je prikladan za njih i da ih uvjerimo da ću biti u redu.", poručila je. 

Iako se sada smjenjuju poruke podrške, do prije nekoliko dana Kate je bila izložena ismijavanju i predmet svakojakih špekulacija bez ikakvog razumijevanja javnosti i medija. 

Kate, 42-godišnja supruga prijestolonasljednika princa Wiliama, jeste javna ličnost i njihovi životi jesu u fokusu pažnje ali, treba se zapitati da li ta pažnja javnosti i medija treba ipak imati neke granice. 

Potrebno je tek malo dubljeg razmišljanja da bi se pokušalo shvatiti šta majka sa troje male djece sada oseća i to nema veze s njenom titulom.

Gdje su granice privatnosti i intime, da li sve mora biti podređeno javnom oku i gdje treba podvući kočnicu koja pravi razliku između pažnje i uznemiravanja. 

U nastavku obraćanja, Kate je poručila da je dobro, te da je svakim danom sve sam jača ali i da se fokusira na stvari koje će joj pomoći da ozdravi umom, tijelom i duhom.

"Imati Williama uz sebe veliki je izvor utjehe i sigurnosti. Također, ljubav, podrška i ljubaznost koju su mi pokazali mnogi od vas mnogo nam znači oboma. Nadamo se da ćete razumjeti da, kao porodica, sada trebamo neko vrijeme, prostor i privatnost dok ne završim s tretmanom. Moj rad uvijek mi je pružao dubok osjećaj radosti i veselim se povratku kada budem mogla, ali se za sada moram fokusirati na potpuni oporavak.", rekla je. 

"U ovom trenutku također mislim na sve one čiji su životi pogođeni karcinomom. Za svakoga ko se suočava s ovom bolešću, u bilo kojem obliku, molim vas, ne gubite vjeru ili nadu. Niste sami.", zaključila je. 

Trebamo se pitati koliko bi nama bilo ugodna javna pažnja u najosjetljivojoj fazi kada trebamo mir i poštovanje. 

Bolest je sama po sebi teška koga god da zadesi, i nema novca koji može zamijeniti zdravlje. 

Pogledajte njeno potresno obraćanje koje je tek za par sati na više platformi pregledan na desetke miliona puta. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti