Na Jahorini 27. i 28. novembra II Međunarodna konferencija o javnim nabavkama

23.11.2023. 08:35 / Izvor: Akta.ba
javne nabavke

Druga Međunarodna konferencija o javnim nabavkama održat će se na Jahorini 27. i 28. novembra 2023. godine.

Druga Međunarodna konferencija o javnim nabavkama - Pravci razvoja javnih nabavki u Evropskoj uniji i Bosni i Hercegovini - održat će se na Jahorini 27. i 28. novembra 2023. godine. Konferencija je organizovana pod institucionalnim pokroviteljstvom Vijeća ministara Bosne Hercegovine, uz partnerstvo Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine.

Konferencija će posebnu pažnju posvetiti temama: digitalna transformacija javnih nabavki, upotreba vještačke inteligencije u području javnih nabavki, prostor za podatke javnih nabavki, uvođenje e-obrazaca na TED-u, profesionalizacija eksperata javnih nabavki te razvoj sistema pravne zaštite. EU u svojim strategijama naglašava kako su za ostvarenje punog potencijala javnih nabavki ključni digitalna transformacija, pristup podacima i sposobnost za njihovu analizu. Sadašnji obrasci za objavu na TED-u uskoro će se zamijeniti e-obrascima. Pitanja profesionalizacije eksperata javnih nabavki i razvoja sistema pravne zaštite od stalnog su interesa, a sve u smislu povećanja efikasnosti javnih nabavki i smanjena korupcijskih rizika. Pitanje učestvovanja ponuđača i robe iz trećih zemalja na tržištu javnih nabavki EU od stalnog je interesa Evropske komisije i država članica, ističu organizatori konferencije. 

BiH je 15. decembra 2022. stekla status kandidata za članstvo u EU. Pitanja koja su aktuelna u EU od velikog su interesa i za samu Bosnu i Hercegovinu. Ispred Bosne i Hercegovine put je konstantne digitalizacije postupaka javnih nabavki, kao i razvijanje alata koji će osigurati efikasne javne nabavke. U narednom periodu očekuje se da BiH iskoristi međunarodnu stručnu pomoć te pokrene izradu novog Zakona o javnim nabavkama koji bi bio u saglasnosti sa evropskim normama, te pratio programe i strategije EU. Konferencija će pоkrеnuti pitаnjа о nеdоstаcimа pоstојеćеg zаkоnskоg оkvirа i kоristеći dоbrе prаksе еvrоpskоg zаkоnоdаvstvа i rеgije utvrditi priјеdlоgе nа kојimа ćе sе zаsnivаti nоvi zakon, navode organizatori. 

Glavni predavači na konferenciji su Christopher Bovis, profesor međunarodnog i evropskog trgovačkog prava s Univerziteta u Halu, Gustavo Piga, profesor ekonomije na Univerzitetu u Rimu Tor Vegata, Roberto Caranta, profesor upravnog prava na Univerzitetu u Torinu, Karin Schnabl, sudija Federalnog upravnog suda iz Graca te Sanja Badrov Ranić, rukovodilac službe DKOM-a iz Zagreba. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave