Zakazana 14. sjednica Skupštine KS

Skupština KS 26. februara razmatra urbanističke planove sarajevskih općina

09.02.2024. 16:01 / Izvor: Akta.ba
SKS

U ponedjeljak, 26.02.2024. godine, bit će održana 14. radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, tako je danas odlučio skupštinski Kolegij.

U ponedjeljak, 26.02.2024. godine, bit će održana 14. radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, tako je danas odlučio skupštinski Kolegij.

Na dnevnom redu ove sjednice naći će se nacrti urbanističkih planova, i to: urbanog područja Sarajevo - Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća, urbanih područja Ilijaša, Hadžića i Trnova, kao i nacrti odluka o njihovom provođenju.

Skupština će se izjašnjavati i o prijedlozima Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine, te Zakona o novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Kantona Sarajevo, dok će Zakona o zakupu poslovnog prostora biti razmatran u formi nacrta.

Odluke o stavljanju van snage Odluke o ličnom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite i snošenju troškova liječenja na teritoriji Kantona Sarajevo bit će jedna od tačaka dnevnog reda ove sjednice.

Među prijedlozima odluka naći će se Odluka o davanju saglasnosti na Program rada i Finansijski plan JU "Fond Memorijala Kantona Sarajevo" za 2024. godinu; Odluka o proglašenju "Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva 1992-1995." udruženjem od posebnog interesa za Kanton Sarajevo, Odluka o davanje naziva novoizgrađenoj ulici na području Općine Centar Sarajevo - MZ "Hrastovi-Mrkovići" u novi naziv: ulica "Hajrudina Ivazovića-Bebana", te Odluka o promjeni naziva dijela ulice na području Općine Centar Sarajevo - MZ "Hrastovi-Mrkovići" u novi naziv - ulica "Elvisa Husakovića Elija".

U izvještajnom dijelu sjednice, Skupština će se izjašnjavati o Izvještaju Ministarstva saobraćaja o utvrđivanju broja slobodnih dopunskih taksi oznaka, kao i o izvještajima o poslovanju javnih preduzeća "Veterinarska stanica" , "ZOI '84" Olimpijski centar Sarajevo, te "Poljoprivrednog dobra Butmir" za 2022. godinu.

Izvještaj o radu Vlade Kantona Sarajevo za period od 01.01.2022. godine do 31.12.2022. godine takođe će se naći na dnevnom redu Skupštine KS.

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo je danas zatražio od institucija koje su obuhvaćene zaključcima Skupštine KS usvojenim na Prvoj hitnoj sjednici Skupštine, održanoj dana 09.06.2023. godine, na temu sigurnosti u saobraćaju u Kantonu Sarajevo, da dostave informaciju o poduzetim aktivnostima po navedenim zaključcima, u što kraćem roku, a najkasnije u roku od 10 dana od dana prijema ovog zaključka.

"Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo će nakon razmatranja traženih informacija donijeti konačnu odluku po zahtjevu za sazivanje hitne sjednice Skupštine KS na temu sigurnosti u Kantonu Sarajevo", kaže se, između ostalog, u zaključku Kolegija SKS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave