U Lukavcu će biti održana tradicionalna manifestacija "Bosanska sofra"

02.05.2019. 08:43 / Izvor: Akta.ba
U Lukavcu će biti održana tradicionalna manifestacija 'Bosanska sofra'

Na sajmištu će 9. maja biti prezentovano i gostima i drugim posjetiocima na degustaciju ponuđeno više od 600 autohtonih jela i pića.

U Lukavcu će biti održan festival hrane i pića "Bosanska sofra", koja već tradicionalno okuplja udruženja i grupe žena iz cijele Bosne i Hercegovine, a koji predstavlja jedan od atraktivnih sadržaja 17. Međunarodnog sajma turizma i ekologije LIST.

Za izlaganje se do sada prijavilo 20 udruženja, a svakodnevno stižu upiti sa iskazanim interesovanjima za učešće i prezentaciju tradicionalnih slanih i slatkih specijaliteta stanovnika svih dijelova BiH.

Na sajmištu će 9. maja biti prezentovano i gostima i drugim posjetiocima na degustaciju ponuđeno više od 600 autohtonih jela i pića.

"Tu će se naći popularni specijaliteti poput bosanskog lonca i bureka ili hurmašica i baklava, ali i mnogo rjeđa jela koja od zaborava čuvaju još samo naše vrijedne domaćice, njegujući i prenoseći  tako recepte svojih majki i nana, a što ovom kompletnom događaju daje poseban značaj. Od zaborava tako zajedno želimo otrgnuti sjećanja i predanja na gastronomiju i način života naših predaka, a jela uistinu jesu odraz vremena, tradicije i kulture i jednog podneblja i specifičnog vremena", kažu organizatori.

Bosanska kuhinja ili tradi­cionalno kulinarstvo Bosne predstavlja kulinarsko umijeće naroda Bosne i Hercegovine, koje je izgrađeno na elementi­ma domicilne kulture, a u koju je unesen znatan kolorit Istoka, pa u određenim elementima i preplitanje Istoka i Zapada.

Izvornost, kvalitet i umijeće pripreme će ocjenjivati stručni žiri, a za najbolje kuharice u više kategorija su obezbijeđene vrijedne nagrade.

Ulaz na ovaj događaj je besplatan, kao i degustacija, a svi koji žele mogu udruženjima ovom prilikom dati priloge od kojih će finansirati buduće aktivnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave