Festival za mlade "Zumiraj prava" od 26. novembra do 19. decembra

29.11.2020. 09:39 / Izvor: Akta.ba
Festival za mlade 'Zumiraj prava' od 26. novembra do 19. decembra

Filmovi festivala za mlade "Zumiraj prava" bit će otvoreni publici od 26. novembra do 19. decembra.

Festival za mlade "Zumiraj prava" održat će se od 26. novembra do 19. decembra 2020. godine. 

Ukupno 10 filmova, prema riječima organizatora, vodit će gledaoce na najčudnije lokacije svijeta.

Od ekološki devastirane obale Mrtvog mora ( "Mrtvo more umire" ) preko Kine ( "Zarobljeni u Gradu hiljadu planina" ), do filmova koji nas vode i u daleku, a ipak tako aktuelnu 1968. godinu ("Naši porazi"). 
Vrijedan pažnje je i film "Proricanja" rediteljice Sarah Vanagt koja je radila sa djecom iz Brisela, Atine i Sarajeva, tražeći od njih da vlastite impresije, snove i strahove projektuju u budućnost. 
Tu su još i filmovi "Kući, ali i ne baš", "Dobrodošli u Sodomu" i dr.

 

"Zumiraj prava" je, bar u normalnim okolnostima, jedna cjelogodišnja avantura tokom koje se družimo sa talentiranim filmofilima od 17 do 25 godina, putujemo, učimo o filmskim tehnikama i na samom kraju premijerno gledamo njihove filmove na Pravo Ljudski Film Festivalu. No u ova “nenormalna” vremena, i naš se Zoom preselio na Zoom, pa su tako brojne aktivnosti odvijale online, a baš tako demo gledati i ovogodišnji filmski izbor, koji po tematskoj aktuelnosti i angažiranosti u korak prati glavni festivalski program. Slijededi liniju istraživanja osvajanja i eksploatacije zemlje, porobljavanja ljudskih zajednica i traganja za političkim pomacima, i program za mlade de se, dakle, pozabaviti ekološkim i kolonijalnim pitanjima, ali i intimnim traganjima za identitetom, slobodom i umjetnošdu.", navodi se u saopćenju. 

 

Svi filmovi Festivala za mlade "Zumiraj prava" bit će otvoreni publici od 26. novembra do 19. decembra. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave