Akcija pošumljavanja u ZDK povodom 21. marta – Međunarodnog dana šuma

05.03.2022. 08:44 / Izvor: Fena
zdk

Međunarodni dan šuma u Zenici će biti obilježen sadnjom drveća u okolini tog grada.

Međunarodni dan šuma – 21.mart, koji se ove godine obilježava pod motom "Održiva proizvodnja i korištenje šuma", u Zenici će biti obilježen sadnjom drveća u okolini tog grada, a u cilju očuvanja šumskih resursa i podizanja svijesti građana o važnosti održivog upravljanja šumama.

Stoga, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK poziva sve obrazovne institucije, udruženja, saveze, kompanije, da daju svoj doprinos u akciji u kojoj će biti uključena i Kantonalna uprava za šumarstvo.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 21. mart Međunarodnim danom šuma 2012. godine kako bi se obilježavanjem tog dana podigla svijest o važnosti svih vrsta šuma.

Države se ohrabruju da poduzmu lokalne, nacionalne i međunarodne napore u organizaciji aktivnosti koje uključuju provoviranje brige o šumama, kao što su kampanje sadnje drveća.

Širenjem znanja o značaju i benefitima održivog gospodarenja i korištenja šuma, doprinosimo boljem razumijevanju značaja šuma uopšte, čime dugoročno stvaramo pretpostavke za bolju i efikasniju zaštitu ovog prirodnog resursa, saopćeno je iz Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave