Manifestacija povodom Međunarodnog dana e-otpada 14. oktobra u Sarajevu

12.10.2022. 15:09 / Izvor: Akta.ba
zeos

Centralna manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana e-otpada u Bosni i Hercegovini biće održana 14.10.2022. godine.

Centralna manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana e-otpada u Bosni i Hercegovini biće održana 14.10.2022. godine u JU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo (adresa: Asima Ferhatovića br.2, Sarajevo) sa početkom u 10.00 sati.

Manifestaciju će otvoriti obraćanje od strane koordinatora projekta, a zatim aktivnosti djece koje se odnose na recitacije i igrokaz. Manifestacija će se završiti sadnjom sadnica u dvorištu škole, zajedno sa volonterima i prisutnim gostima.

Programom obilježavanja planirana promocija ovogodišnjeg Međunarodnog dana e-otpada (#ewasteday) 2022. koji će biti na malim uređajima, pod sloganom „Reciklirajte sve, bez obzira koliko malo bilo!“. 

Mali električni i elektronski uređaji na kraju životnog vijeka predstavljaju veliki izazov. UN procjenjuje da će samo 2022. godine u svijetu biti proizvedeno 24,5 miliona tona malog e-otpada. Ovo je čak četiri puta veće od težine Velike piramide u Gizi! Zbog toga u okviru petog Međunarodnog dana e-otpada, čiji je organizator za Bosnu i Hercegovinu društvo ZEOS eko-sistem d.o.o. želimo podsjetiti stanovništvo da se mali aparati ne smiju zaboraviti prilikom pravilnog odlaganja. Za njih postoje adekvatni ulični kontejneri i ZEOS-ova besplatna usluga preuzimanja sa kućne adrese. Stanovništvo se o ovome može informisati na www.zeos.ba

U programu učestvuju kompanije ZEOS eko-sistem d.o.o., Addiko Bank Sarajevo i MBM d.o.o. Sarajevo. Ovaj događaj je rezultat projekta  "Zelena revolucija", u organizaciji društva ZEOS eko-sistem d.o.o., koji je uspješno realizovan u školskoj 2021/2022.godini i u kojem je učestvovalo 200 osnovnih škola iz cijele BiH i preko 88.000 učenika. Ovom prilikom će se učenicima Centra uručiti i nagrade za ostvarene rezultate u projektu " Zelena revolucija" koje su obezbijedile sljedeće kompanije:

1. ZEOS eko-sistem d.o.o. Sarajevo - novčana sredstava u iznosu od 1.050,00 KM namijenjena za kupovinu sadnica za uređenje školskog  dvorišta; 

2. Addiko Bank d.d. Sarajevo - TV prijemnik namijenjem za upotrebu i edukaciju djece u nastavi, a ova banka je angažovala učešće volontera u sadnji i uređenju školskog dvorišta;

3. MBM d.o.o. Sarajevo - besplatna dostava sadnica, te učešće u uređenju školskog dvorišta.

"Pozivamo vas da svojim prisustvom i medijskom promocijom pošaljemo snažnu poruku o podizanju i razvijanju svijesti društva i pojedinaca o značaju pravilnog odlaganja i zbrinjavanja e-otpada, važnim za zdravlje ljudi i čist okoliš. Posebno smo ponosni što će promotori petog Međunarodnog dana e-otpada ove godine u BiH biti učenici oštećenog sluha i govora, koji će pokazati sva svoja znanja i vještine te dostojanstveno predstaviti našu školu i državu zajedno sa 170 organizacija širom svijeta, koji obilježavaju #ewasteday.", poručili su organizatori.

zeos

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave