Centar za životnu sredinu

Bazar posvećen borbi protiv otpada u Banja Luci u subotu, 30. marta

28.03.2024. 13:32 / Izvor: Akta.ba
BL

Foto: Ilustracija

Bazar je samo jedna od aktivnosti Centra posvećenih borbi protiv otpada.

Centar za životnu sredinu najavljuje novo druženje i razmjenu tokom ovogodišnjeg proljetnog Bazara.

Bazar se  održava u  u subotu, 30.marta u lokalu TuIzza, u zgradi Sokolskog doma u Banjaluci.

"Ovaj događaj za cilj ima smanjenje otpada kroz produžavanje životnog vijeka predmeta koje posjedujemo, a više ih ne trebamo. U isto vrijeme služi kao povod za okupljanje i druženje tokom kojeg svi posjetioci mogu da razmijene mišljenje o ovoj i drugim temama.", navode organizatori.

Pravila Bazara su veoma jednostavna, svako može da donese do 10 predmeta, bili to odjeća, obuća, alat, dijelovi za bicikl, ili nešto drugo, iste odloži, a sa sobom može da ponese jedan ili više predmeta koji je donijela druga osoba.

"Jedino pravilo je da se stvari koje se donesu, a ne udome, vrate kući.", navode. 

Bazar je samo jedna od aktivnosti Centra posvećenih borbi protiv otpada. 

Tokom Bazara, bit će organizovana radionica popravljanja i održavanja bicikla, gdje će svi zainteresovani moći da nauče kako da pravilno održavaju svog dvotočkaša i tako mu produže životni vijek. 

Dan prije, 29.3, u prostorijama Centra za životnu sredinu bit će održana radionica "Popravi pocijepano, pričvrsti otkinuto", gdje će svi zainteresovani moći da nauče kako da poprave pocijepanu odjeću, i osnove rada na šivaćoj mašini.

"Kao i svi Bazari prije ovog, druženje i razmjena mišljenja i ideja su vitalan dio događaja, budući da samo povezivanjem i građenjem zajednica možemo da se borimo za pozitivne promjene. A za dobru atmosferu pobrinuće se i Oridjidji, DJ i dobra vibracija u ljudskom obliku", zaključili su organizatori. 

Svi zainteresovani za radionice se mogu prijaviti na Facebook događaju Centra za životnu sredinu ili direktno na adresi.

Sve radionice su besplatne.



 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave