Foto natječaj za Međunarodni dan Roma

28.03.2014. 11:05 / Izvor: eKapija.ba
Foto natječaj za Međunarodni dan Roma

Ukoliko želite učestvovati pošaljite najviše dvije fotografije po takmičaru, sa kratkim opisom i kontakt podacima na evam@vasaprava.org i to u razdoblju do 24. aprila.

Povodom Međunarodnog dana Roma, Vaša Prava BiH I UNHCR podsjećaju vlasti na problem socijalne ugroženosti i marginalizacije Roma, te žele podstaći vlasti da ulože dodatne napore u cilju prevencije i eliminacije apatridije.

Kao marginalizovana zajednica, Romi se suočavaju sa brojnim preprekama u ostvarivanju svojih osnovnih ljudskih prava. Većina njih nije upisana u matičnu knjigu rođenih te, stoga, ne posjeduju lična dokumenta. Bez navedenih dokumenata pojedinci nisu u mogućnosti da ostvaruju svoja prava iz socialne zaštitue, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i zapošljavanje. Kao rezultat, socijalna integracija Roma je onemogućena, a rizik od apatridije je povećan.

Veoma je važno da na Međunarodni dan Roma pozovemo sve nadležne organe da uklone prepreke sa kojima se Romi suočavaju u procesu pribavljanja dokumenata i ostvarivanja svojih osnovnih ljudskih prava. U tom cilju Vaša prava BiH organizuju foto natječaj za najbolju fotografiju koja predstavlja romsku kulturu.

Ukoliko želite učestvovati pošaljite najviše dvije fotografije po takmičaru, sa kratkim opisom i kontakt podacima na evam@vasaprava.org do 24. aprila. Od  8. marta fotografije će se pojavljivati na web stranici organizacije Vaša prava BiH. Pobjednici će biti proglašeni 30. aprila. Nagrada za prvo mjesto je 200 KM, a za drugo i treće mjesto po 100 KM. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave