Međunarodni sastanak partnera projekta FUTHURE: Dostojanstvo i sloboda

24.06.2022. 11:57 / Izvor: Akta.ba
Serda

U organizaciji Sarajevske regionalne razvojne agencija SERDA, održan je sastanak na temu "Dostojanstvo i sloboda (nema više zločina protiv čovječnosti)".

U organizaciji Sarajevske regionalne razvojne agencija SERDA, 22. juna 2022. godine održan je sastanak na temu "Dostojanstvo i sloboda (nema više zločina protiv čovječnosti)" u okviru projekta "Njegovanje jedinstva, tolerancije i ljudskih prava u Evropi – FUTHURE" finansiranog sredstvima programa "Europa za građane". 

Fokus sastanka bio je  poštivanje ljudskih prava sa posebnim osvrtom na dostojanstvo i slobodu svakog građanina, te su učesnici iz Italije, Švedske, Malte, Rumunije, Kipra, Portugala i Bosne i Hercegovine razgovarali o preporukama i smjernicama za unapređenje i zaštitu ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. 

Domaćim i inostranim partnerima, između ostalog  obratili su se i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH koji su predstavili aktivnosti koje resorno ministarstvo realizira u cilju podsticanja i afirmacije zaštite ljudskih prava i sloboda. 

serda

Koordinator programa Inicijativa za monitoring europskih integracija u BiH  Edo Kanlić, istakao je da je jedan od njihovih ciljeva informisanje i edukovanje domaće i međunarodne javnosti o procesima u okviru evropskih integracija naše zemlje. Zbog toga je prilika za diskusiju sa učesnicama ovog projekta značajna kako bi  ljudima iz EU zainteresovanim za ljudska prava, približili situaciju u BiH. Nadati se da  da će kroz svoj rad i aktivizam zagovarati reforme koje za cilj imaju poštivanje i zaštitu svih ljudskih prava, zaključio je Kanlić.

Učesnici sastanka su bili i predstavnici organizacija "Mreža za izgradnju mira", "Udruženje Vaša Prava", "Misija OSCE-a u BiH","Inicijativa mladih za ljudska prava" koji su prezentirali svoj rad i aktivnosti, te kako održivi i dobro podržani programi za zaštitu ljudskih prava u našoj zemlji mogu pozitivno doprinijeti u borbi protiv nečovječnosti i nejednakosti i na koji način osigurati održivi napredak ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, kao projektni partner iz Bosne i Hercegovine, realizira projekt FUTHURE od 2020. godne. Cilj projekta je stvaranje mreže za aktivno uključivanje građana u podizanju svijesti o zajedničkim vrijednostima i u raspravi o budućnosti Evrope i njenim temeljnim pravima. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti