Konferencija "Outdoor i avanturistički turizam" u okviru Festivala turizma

22.10.2019. 11:38 / Izvor: Akta.ba
Konferencija 'Outdoor i avanturistički turizam' u okviru Festivala turizma

Na 41. Međunarodnom sajmu turizma, ugostiteljstva i turističke berze učestvovat će više od 70 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske.

U Sarajevu sutra počinje veliki turistički događaj Sarajevski festival turizma i trajat će do 25. oktobra. Na 41. Međunarodnom sajmu turizma, ugostiteljstva i turističke berze učestvovat će više od 70 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske.

Tema ovogodišnje manifestacije je „Outdoor i avanturistički turizam“. Outdoor i avanturistički turizam jedan je od najbrže rastućih kategorija turizma. U potrazi za jedinstvenim iskustvima, turisti se okreću avanturističkom turizmu i destinacijama koje su još uvijek nedovoljno otkrivene. Savremeni turista traži više od pasivnog odmora, preferira dodatni sadržaj i atrakcije kako bi obogatio svoje slobodno vrijeme i posjetu određenoj destinaciji, poručuju organizatori Sarajevskog festivala turizma.

Festival okuplja ugledne naučne radnike iz oblasti turizma koji putem različitih predavanja, educiraju i upoznaju turističke radnike s novim trendovima i tehnologijama iz ove oblasti, te predstavlja idealan spoj nauke i prakse. 

Prema riječima eksperta iz oblasti turizma prof. dr. Almira Pešteka sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Sarajevski festival turizma već treću godinu organizuje stručne konferencije u okviru sajma.

"Prve godine smo govorili o digitalnim tehnologijama u turizmu, druge godine o gastroturizmu, a ove godine o outdoor i avanturističkom turizmu. Namjera konferencije je promovisati važnost i uloga potencijala outdoor i avanturističkog turizma kao specifičnog oblika turizma koji ima veliku ulogu u ukupnom razvoju turizma u BiH. Kroz izlaganja i panel diskusiju želimo podijeliti iskustva i primjere dobre prakse iz Bosne i Hercegovine". 

Govornici i panelisti na konferenciji su istaknuti stručnjaci i profesionalci iz oblasti turizma, kaže Peštek.

"U BH turizmu bilježimo pozitivna kretanja tokom posljednjih godina, ali je pred nama još dosta posla - potrebno je raditi na dugoročno održivom modelu razvoja turizma. Primjetan je debalans u razvoju destinacija u BiH u smislu broja dolazaka i noćenja. Urbane destinacije privlače više turista i primjetna je sezonalnost, kao i kratki boravci turista. Stoga je potrebno raditi na razvoju i drugih destinacija i razvoju turističke ponude koja će generisati dolaske turista tokom cijele godine, povećanje zadržavanja turista i koja će stimulisati veću turističku potrošnju. BiH ima veliki potencijal u segmentu outdoor i avanturističkog turizma i taj potencijal trebamo više koristiti i promovisati", smatra Peštek.

Događaji ovog tipa imaju dualnu ulogu - okupljaju i umrežavaju profesionalce iz oblasti turizma, a s druge strane se radi na edukaciji i usavršavanju kroz dijeljenje iskustava i sticanje novih znanja.

Konferencija "Outdoor i avanturistički turizam" će biti održana u srijedu, 23.oktobra u periodu od 12 sati i 30 minuta do 15 sati i 30 minuta u Centru Skenderija, a počinje uvodnim izlaganjem prof.dr. Almira Pešteka na temu "Trenutna situacija u razvoju turizma u Bosni i Hercegovini".

Konferenciji mogu prisustvovati svi zainteresirani.

Pokrovitelji Sarajevskog festivala turizma su Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.

Partneri pri organizaciji programskih sadržaja manifestacije su: Prirodno matematički fakultet Univerziteta u Sarajevo, Odsjek za geografiju i Udruženje kuhara u BiH.

Svečano otvaranje manifestacije "Sarajevski Festival Turizma" planirano je za sutra u 11 sati u Centru Skenderija, a radno vrjeme sajma je od10 do 18 sati tokom trajanja festivala. Ulaz na sajam je slobodan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave