Treća BH Sedmica inženjerstva od 9. do 16. decembra

03.12.2020. 09:20 / Izvor: Akta.ba
Treća BH Sedmica inženjerstva od 9. do 16. decembra

Treća BH Sedmica inženjerstva ove godine će biti održana u hibridnom obliku od 9. do 16. decembra u Tuzli, u skladu sa mogućnostima i epidemiološkom situacijom.

Treća BH Sedmica inženjerstva ove godine će biti održana u hibridnom obliku od 9. do 16. decembra u Tuzli, u skladu sa mogućnostima i epidemiološkom situacijom. Odbrojavanje je počelo! 

BH Sedmica Inženjerstva 2020/ BH Weeks Of Engineering 2020 i ove godine okuplja veliki broj eminentnih profesora, inovatora, poduzetnika u Organizacionom odboru, spaja BH akademsku zajednicu sa akademskom zajednicom naše dijaspore, te na taj način ujedno vraća i povjerenje u Bosnu i Hercegovinu, naše stručnjake i institucije Bosne i Hercegovine. BH Sedmice inženjerstva 2020 predstavit će inovacije, svjetske tendencije i uspješne inicijative iz oblasti pametnih tehnologija, Green Deal rezolucije Europske komisije, održivih resursa, a govornici će nam demonstrirati načine na koje se BH privreda približava svjetskim trendovima u tim oblastima. Ova konferencija je namijenjena ljudima iz struke, kao i građanima koji se žele bolje upoznati sa inžinjerskim rješenjima i tehnološkim razvojem u Bosni i Hercegovini.

DAN 1 / 9.12. FinTech Industry

Konferenciju otvara FinTech Industry sa panelom na temu virtuelnog novca, digitalnih valuta i e-bankarstva. Znate li da samo 8% svjetskih valuta postoji u fizičkom obliku? Ostatak postoji ukompjuterskim diskovima elektronskih bankovnim računima širom svijeta. Sigurno ste čuli za kriptovalute poput slavnog Bitcoina, ali sigurno vas zanima šta su zapravo kriptovalute i kako utiču na obične građane. Ukoliko želite saznati više o tome, možete se registrovati za panel FinTech Industry-ja na sljedećem linku:

REGISTRACIJA

DAN 2 / 10.12. Smart Mobility

Pametne tehnologije u polju mobilnosti i transporta su esencijalni dio tehnologija pametnih gradova. Vjerovatno i sami više na putovanja ne nosite papirne mape već se oslanjate na navigacione sisteme i navigacione aplikacije koje koristite na svojim pametnim telefonimaputem wireless konekcije. Naša vozila su postala elektronska, posjeduju senzore i automatske

sisteme. No ona i dalje jako doprinose zagađenju okoliša i emisiji štetnih gasova. Pametne tehnologije nastoje maksimalno unaprijediti živote korisnika, istovremeno maksimalno reducirati štetni uticaj na okoliš. Neki od elemenata pametnih tehnologija su sistemi gradskih bicikala i aplikacije za gradski transport poput globalnog Ubera ili srpskog CarGo-a, softveri za optimizaciju ruta, mašinsko učenje korišteno u autonomnim vozilima, fizičke infrastrukture poput pametnih parkinga i pametne ulične rasvjete, Internet of Things, i mnogih drugih pametnih tehnologija. U pitanju su tehnologije koje ćemo sve više koristiti u doglednoj budućnosti, stoga se možete prijaviti na saznate što više o pametnoj mobilnosti i transportu preko sljedećeg linka:


REGISTRACIJA: 

Nakon konferencijskog dijela slijedi kviz srednjoškolaca o sigurnosti u transportu i saobraćajnoj kulturi koji će biti emitovan live na YT i FB kanalima Kameleon Radija.

DAN 3 / 11.12.

PAMETNA BUDUĆNOST: Pametni gradovi i Green Deal u BiH

Centralni konferencijski dio BH Sedmice inženjerstva bavi se rješenjima i razvojem alata zasuzbijanje klimatskih promjena čija ozbiljnost ima direktan uticaj na naše zdravlje, raspoloženje i svakodnevnicu. Prirodno je da ljudi gravitiraju prema većim urbanim centrima koji nude bolje poslovne prilike i bogatiji kulturni život. To je trend koji će se nastaviti, stoga gradovi moraju optimizirati svoje sisteme kako bi mogli primiti veću populaciju bez katastrofalnih posljedica po okolinu. Sesije koje će nam održati stručnjaci, akademici, privrednici, inovatori, istraživači i inženjeri pobliže će nam predstaviti načine održivognapretka kroz upotrebu pametnih tehnologija, vještačke inteligencije, i uključenje u sprovedbu Green Deal rezolucije koju je donijela Europska komisija. Detaljnije o programu, svim sesijama i govornicima pronađite na web adresi www.bhing.ba, a za učestvovanje u hibridnoj konferenciji koja će se odviti u obliku Zoom webinara možete se registrovati na sljedećem linku:

REGISTRACIJA: 

12-15.12. MADEIN BIH Online sajam

Digitalizacija društva je neminovna, a zdravstvena kriza COVID-19 pandemije dodatno je katalizovala taj proces. U skladu s tim, napravili smo online platformu na kojoj firme mogu predstaviti svoje proizvode i usluge po modelu B2B – business to business. Made in BiH jeplatforma za domaće biznise koji traže inostrane partnere, ali i obratno, to je mjesto na kojem će zainteresovani inostrani partneri moći jednostavno pronaći proizvod, uslugu ili saradnju u BiH, te se tako vaš biznis neće izgubiti u obilju drugih prisutnih na internetu. Na Made in BiH online sajmu možete pronaći ponudu proizvoda, informacije o kompanijama i njihove istorijate, rezultate i reference. Ako ste privrednik, proizvođač ili obrt koji želi ostvariti noveposlovne veze, napraviti kontakt sa drugim komplementarnim firmama ili se oglašavati na pravom mjestu i na pravi način – posjetite Made in BiH online sajam u periodu od 12. do 15. decembra!

DAN 8 / 16.12. B&H Innovation Nation 2020 Showcase

IEEE Innovation Nation program u Bosni i Hercegovini organizuje BH Futures fondacija sa akademskim partnerom Univerzitetom La Trobe i IEEE, najvećom svjetskom profesionalnom organizacijom. Sastoji se od 10 sedmica intenzivnog akademskog sadržaja (3 sata sedmičnih radionica, predavanja o industriji, online sadržaja i coachinga) koji uči studente o generaciji ideja kroz design thinging, razvijanje poslovnog modela, marketing, osnove finansija, i vještinupitchinga investitorima. U ovogodišnjem programu je učestvovalo preko 50 učesnika (studenata i mladih profesionalaca koji imaju maksimalno 30 godina). Organizovani su u 11 timova koji rade na generisanju ideja/riješenja baziranih na problemima koje su identifikovali. Ovaj događaj će biti finalna prezentacija njihovog rada. Timovi će pitchovati svoje ideje investitorima i dobiti šansu za finansiranje svojih startup ideja. Speed networking će takođe biti segment programa putem kojeg će se učesnici međusobno povezati. Uvod i keynote prezentaciju održaće Ned Lomigora, osnivač i CEO CapeAnn Tech-a i član odbora MIT Enterprise Foruma u New Yorku.

Partneri investitori su:

Ministry of Programming

Bosnia Bank International

Čustović Brothers

Echo Technology Solutions 

Entrepreneurship Academy 

Infinity Mesh

CapeAnn Development

Freiraum Ventures Mayfair Investment Club 

VentureWell

Mozaik Foundation

REGISTRACIJA: 

Saznajte više na online platformama:

FB: https://www.facebook.com/bhingweeks/
Događaj: https://www.facebook.com/events/3053136918131564
WEB: https://bhing.ba/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/bh-engineering-weeks-218935197/

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave