Svjetski eksperti i kreatori inovacija na šestom Sarajevo Unlimitedu

29.11.2021. 12:31 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo Unlimited

Sarajevo Unlimited se ove godine održava 30. novembra i 1. decembra o temi Unlimited Inovacije - Koliko smo spremni?

Forumu inovacija, tehnologija i poduzetništva "Sarajevo Unlimited" koji se ove godine održava 30. novembra i 1. decembra o temi "Unlimited Inovacije - Koliko smo spremni?", na jednom mjestu će okupiti predstavnike institucija, kompanija i mlade gdje će se razgovarati o najznačajnijim temama u 4.0 dobu.

Ovo je šesta godina održavanja tog događaja koji spaja zemlje regiona, jača regionalnu saradnju, privlači i unapređuje investicije, jača ulogu mladih ljudi, otvara nove prilike za mlade i za nova zapošljavanja, te spaja vladin sektor, privredu i mlade ljude.

Vlada Kantona Sarajevo dugogodišnji je partner institucija foruma, a ovoj put o inovacijama, strategijama i planovima govorit će gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, ministri privrede, saobraćaja i komunikacija Kantona Sarajevo Adnan Delić i Adnan Šteta te predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice KS Kenan Magoda.

Forum će 30. novembra otvoriti premijer Vlade KS Edin Forto, dok će posjetioci inovativnu priču najuspješnijeg tele operatera u BH moći čuti od generalnog direktora BH Telecoma Sedina Kahrimana koji će u panelu "Inovacije u poduzetništvu i privredi" govoriti o digitalnoj transformaciji u BiH.

Na koji način unaprijediti električnu mobilnost i učiniti okruženje manje zagađenim podijelit će brand menadžer Porsche BH Haris Muratović, predsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Jašarspahić te stručnjaci iz susjednih zemalja.

O iskustvima u najnovijim pristupima pametnih gradova govorit će Xu Kun, direktor Huaweia za BiH, koji je ujedno i partner Foruma, Lara Fernandes biznis menadžerica za razvoj CISCO, Marijeta Bajraktarović Lanzardi iz Ministarstva ekonomskog razvoja Crne Gore, te Tarik Hamzić iz kompanije Ministry of Programming (MOP).

Na "Sarajevo Unlimitedu" i ove godine je Virgin Pulse, kompanija koja je na bh. tržište ušla ambiciozno, a čiji će direktor operacija Haris Rustemović mladim ljudima i studentima Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta predstaviti strategiju uspješnog poslovanja.

Tokom skupa bit će organizirane panel diskusije koje su u vezi s inovacijama kao faktorima konkurentnosti, o čemu će govoriti Lidija Žigić, Predsjednica uprave NLB banke, dok će panel Inovacije u poduzetništvu i privredi podržati Vijeće stranih investitora (FIC) i AMUS.

O inovativnom svijetu e-sporta i gejming industrije govorit će Jason Chung, profesor Fakulteta za E-sport na Univerzitetu New Haven u Connecticutu (USA), razgovorom o temi "Istraživanje Gejminga - Industrije vrijedna bilijarde dolara".

U isto vrijeme bit će organizirano i gejming takmičenje "League of Legends" pod pokroviteljstvom dugogodišnjeg partnera BH Telecoma-a, gdje će se dodijeliti nagrade najboljim gejmerima "Sarajevo Unlimiteda".

Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology (SSST) predstavit će gejming smjer Dizajn i razvoj video igrica, koji je na ovom Univerzitetu jedinstven u Bosni i Hercegovini.

Na Forumu se očekuju gosti iz cijelog svijeta koji će se uključiti i pratiti "Sarajevo Unlimited" putem live streaminga na Facebooku te web stranice www.weareunlimited.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave