Umjetna inteligencija u fokusu konferencije u INTERA TP-u

08.04.2022. 09:44 / Izvor: Akta.ba
Intera

Gotovo da nema sektora i segmenta života na koji u posljednjih nekoliko godina svoj trag nije ostavila umjetna inteligencija.

Gotovo da nema sektora i segmenta života na koji u posljednjih nekoliko godina svoj trag nije ostavila umjetna inteligencija. Od istraživanja i eksploatacije naftnih bušotina, preko poljoprivrede i medicine pa sve do sigurnosnog sektora i organizacije proizvodnje i logistike u industriji, primjena umjetne inteligencije poboljšava efektivnost i olakšava poslovne procese. Iako transformacije radnih procesa na globalnoj razini dovode do smanjenja troškova, povećanja efikasnosti, ubrazva razvoj i potiče inovacije, u Bosni i Hercegovini se i dalje ne posvećuje dovoljno pažnje ovoj temi.

Prateći trendove s ciljem podizanja svijesti, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, u suradnji s INTERA Tehnološkim Parkom, organizira znanstveno-stručnu konferenciju Umjetna inteligencija u Bosni i Hercegovini-istraživanje, primjena i perspektive razvoja. Dvodnevna konferencija će se održati u prostorijama INTERA TP-a i putem online platforme u četvrtak, 14.4. i petak, 15.4.2022. godine. Prvog dana konferencija će započeti u 09:30h registracijom sudionika, a nastavit će se uvodnim izlaganjima kojim će se predstaviti vizija Bosne i Hercegovine u doba umjetne inteligencije te trendovima u ovom području. Program prvog dana konferencije obuhvatit će i prezentaciju primjene umjetne inteligencije u tehnici, medici i tehnološkom razvoju s naglaskom na praktične primjere korištenja umjetne inteligencije za razvoj pametne natkoljenične proteze i pneumatske rukavice za rehabilitaciju, unaprjeđenje sustava za prijevoz putnika, otkrivanje funkcionalne hrane, stvaranje pametne mreže i drugih inovativnih rješenja. Predavači prvog dana će se dotaknuti i pravnog aspekta primjene umjetne inteligencije u području moderne medicine i poreznog sustava, ali će se i osvrnuti na pravnu regulaciju u Europskoj uniji. Drugi dan konferencije bit će posvećen umjetnoj inteligenciji u obrazovanju i javnom prostoru s naglaskom na potrebe reforme obrazovanja te izazove s kojima se susreću srednje škole i visokoobrazovne institucije. Detaljan program konferencije moguće je pronaći ovdje.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na konferenciji se mogu prijaviti ovdje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave