SARAJEVO ENERGY AND CLIMATE WEEK

U ponedjeljak počinje prva "Sarajevska energetska i klimatska sedmica - SECW 2023"

22.09.2023. 12:35 / Izvor: Akta.ba
SECW

U Sarajevu će se od 25. do 29. septembra održati "Sarajevska energetska i klimatska sedmica".

U Sarajevu će se od 25. do 29. septembra održati "Sarajevska energetska i klimatska sedmica" s ciljem ubrzavanja i usmjeravanja  tranzicije energetike, predstavljanja adekvatnih rješenja za izazove klimatskih promjena i načina provođenja reformi energetskog sektora ka obnovljivim izvorima energije i energijskog efikasnosti. Privredna/Gospodarska komora FBiH u saradnji sa partnerima, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića, Federalnog ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalnog Ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva privrede KS, Grada Sarajeva i Grada Mostara, Brčko Distrikta, organizira ovaj međunarodni događaj koji će  se održati u hotelu Hills, prostorijama Energoinvesta i Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH. Očekuje se učešće preko 200 panelista i panelistica sa preko 1000 učesnika iz svih krajeva svijeta.

Bosni i Hercegovini predstoji donošenje važnih odluka o budućnosti energetskog sektora, uvažavajući važnost klimatskih promjena, odnosno ciljeva klimatske neutralnosti i dekarbonizacije energetskog sektora BiH do 2050. godine. Sarajevo, kao glavni grad Bosne i Hercegovine, opredijelilo se za postizanje klimatske neutralnosti, doprinoseći BiH u postizanju tog cilja, te uključilo u međunarodne projekte razvoja i implementacije konkretnih koraka u tom pravcu.

Prvog dana Sedmice (25.9. u hotelu Hills) bit će analiziran dosadašnji proces kretanja energetske tranzicije u Bosni i Hercegovini, kako sa ekspertima iz Bosne i Hercegovine tako i sa stručnjacima iz svih krajeva svijeta u okviru radionica koje održavaju Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (IRENA) i Sekretarijat za tranziciju regiona bogatih ugljem iz Brisela.

Centralni događaj SECW-a je Međunarodna konferencija “Energetska tranzicija – put u novu energetsku i klimatsku budućnost regije” koje će se održati u utorak 26. i 27. 9. u hotelu Hills. Fokus prvog dana konferencije je pravedna tranzicija regiona bogatih ugljem, strateški ciljevi ka dekarbonizaciji, upravljanje koordinacijom na više nivoa vlasti za ublažavanje klimatskih promjena. Drugi dan konferencije, u srijedu 27. 9, akcenat će biti na finansiranju dekarbonizacije tržišnim mehanizmima, te nalasku puta ka  klimatski neutralnoj budućnosti regiona. Kroz panele će biti detaljno predstavljen proces razvoja cirkularne ekonomije, korištenja obnovljivih izvora energije i njihove proizvodnje u zemljama zapadnog Balkana, te razvijanje elektromobilnosti u regiji.

Četvrti dan Sedmice (četvrtak, 28.9. u Energoinvestu) bit će posvećen Emeriku Blumu, osnivaču Energoinvesta u okviru kojeg će biti održani paneli na temu zaštite okoliša u projektima dekarbonizacije, razvoja prijenosnih i distributivnih mreža za integraciju obnovljivih izvora energije, te razvoj novih tehnologija sa fokusom na inovativne metode.

SECW 2023 završit će u petak, 29.9. u prostorijama Privredne/Gospodarske komore FBiH razgovorima o energijskoj efikasnosti i inovacijama u daljinskim grijanjima i hlađenjima, nakon čega će biti održana i završna press konferencija.

Održavanje Sarajevske energetske i klimatske sedmice programski i finansijski podržavaju zemlje partneri Češka i Norveška, Britanska i Švedska ambasada u BiH, Svjetsko energetsko vijeće, Projekat Vlade Sjedinjenih Američkih Država USAID EPA, UNDP, GIZ, UNECE, IRENA, EBRD, Svjetska banka, projekat EU4Energy, SEI, PIN, FIC, EPBiH, EPHZHB, Procredit banka, NLB banka, Cementare Lukavac i Kakanj.

Više informacija o agendi, učesnicima i partnerima na zvaničnoj stranici SECW-a www.secw.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave