Najveći društveni događaj: Predstavljen Prvi međunarodni Festival savremene žene

22.03.2018. 15:13 / Izvor: Akta.ba
Najveći društveni događaj: Predstavljen Prvi međunarodni Festival savremene žene

U Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla danas je predstavljen 1. Međunarodni Festival savremene žene.

U Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla danas je predstavljen 1. Međunarodni Festival savremene žene, a na prijemu za medije prisutnima su se obratili generalni direktor Festivala, Zlatko Berbić, predsjednica Upravnog odbora Edina Selesković, generalni pokrovitelj; direktor Oktal Pharma, Semin Kasum, te Slavena Vojinović, ministrica za kulturu, sport i mlade  TK, Dželmina Huremović, pomoćnica ministra za trgovinu i turizam TK, kao i Asja Redžić, šefica Odjeljenja za sport, kulturu i pitanja mladih Grada Tuzla.

"Festival je sublimacija svih naših iskustvenih, organizacionih i praktičnih stvari koje smo radili do sada. Ovo je najveći društveni događaj koji će se održati u Tuzli i on čini da na isto mjesto dovodimo stotine najboljih i najuspješnijih žena iz regije, sa pet kontinenata. Dovodimo kompletnu međunarodnu zajednicu, dovodimo ono što se zove najuspješnije. Cilj nam je da se žene umreže, da stvore nove vrijednosti i da ove granice koje su postavljene na vještački način komunikacijama razbijemo i da svemu damo veliki kvalitet", istakao je direktor Berbić naglasivši da uz domaćina, Grad Tuzlu, ima za cilj da svakog ko bude prisutan na Festivalu bude bogatiji za jedno sasvim drugačije iskustvo.

Prvi međunarodni Festival savremene žene je najveći društveni događaj posvećen ženama u regiji. Spoj pozitivne energije, izvor inspiracije i epicentar uspjeha.

Festival će se održati od 19. do 22. aprila u Tuzli.

Od samog starta organizatori imaju jasnu ideju da okupe i velika regionalna imena, a predsjednica Upravnog odbora, Edina Selesković kazala je da će Tuzla u aprilu biti grad žene.

"Mi nećemo pričati o problemima, pričaćemo o rješenjima, o tome kako su žene postigle i uspjele i na taj način želimo inspirisati mlade žene da preuzmu svoju sudbinu u svoje ruke. Ako deset žena u publici kaže 'Ako može ona - mogu i ja', naš cilj je uspio", kazala je Selesković.

Stotinu govornica iz različitih sfera života, preko 40 panela i više od 500 prisutnih čine Festival mjestom na kojem želite biti.

Sve posjetiteljice i posjetitelje očekuje 100 fantastičnih govornica a neke od njih su:

Gordana Kovačević predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla iz Zagreba; Martina Bienenfeld direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Ljiljana Kunosić direktorica Binga najvećeg trgovačkog lanca u BiH;  Aja Jung direktorka Nacionalne fondacije za igru iz Beograda; Sarita Vujković direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske; Mirela Delibegović koja je izumila lijek „Trodameskin“ koji uspješno liječi dijabetes i rak dojke, Verica Rakočević modna kreatorka; prof.dr. Jasmina Grbović Novaković Institut za nuklearne nauke „Vinča“; Džemila Talić Gabrijel, počasni konzul BiH u Australiji; Vesna Dedić novinarka i književnica i mnoge druge.

 

Generalni pokrovitelj festivala je Oktal Pharma, a direktor Semin Kasum je rekao kako su sretni i ponosni jer su organizatori prepoznali njihovu kompaniju i kako će ovo biti svojevrstan način proslave njihovog rođendana.

"Moram istaći da  u našoj kompaniji koja broji 64 zaposlena, 55% je žena. Sretni smo da možemo da komuniciramo sa ženama i da je naša poslovna ponuda vezana za žene. U narednom periodu ćemo svakako širiti svoj asortiman u ovoj oblasti", dodao je Kasum.

Vlada Tuzlanskog kantona je od samog početka planiranja projekta stala uz organizatora, a ministrica za kulturu, sport i mlade  TK, Slavena Vojinović je kazala kako je dugotrajan proces pozicioniranja žena u društvu, te je naglasila kako nesebično podržava inicijativu festivala za potpisivanje i usvajanje TUZLANSKE DEKLARACIJE.

Najuticajnije žene iz svih sfera života, dijalogom i prezentacijom svog rada direktno će učestvovati u kreiranju Tuzlanske deklaracije i zajedničkim potpisom predstaviti je svim nivoima vlasti u BiH i u regiji.

Ispred Vlade TK obratila se i zamjenica ministra za trgovinu i turizam, Dželmina Huremović prema čijim riječima ovaj Festival ima potencijal da unaprijedi i sam turizam Tuzlanskog kantona. 

U okviru Festivala održati će se i sajam ženskog stvaralaštva u Bingo City Centru Tuzla.

"Kompanija Bingo je odlučila podržati festival iz razloga što je Tuzla naš grad i sasvim je prirodno da Bingo bude uključen u nešto što se dešava u Tuzli. Bingo City centar će biti jedno od mjesta dešavanja, tačnije, organizator je odlučio da izmjesti jedan dio festivala u centar. Naš centar je poznat kao mjesto okupljanja porodice, ali i savremene žene. Tako da smo odlučili ove godine biti tu, biti prisutni i svi su dobrodošli na naš festival, a mi nastavljamo sa podržavanjem društveno-odgovornih aktivnosti", rekla je Tatjana Paunoski, rukovoditeljica marketinga kompanije Bingo.

Značaj Festivala prepoznao je i Grad Tuzla na čelu sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem koji je u ovaj projekat uključio sve gradske službe.

Bez obzira čime se bavite, da li ste dio  velike korporacije, posvećene nauci, sportu, modi  ili tek počinjete sa privatnim biznisom Festivalska tri dana biti će vaša oaza ideja, volje i inspiracije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave