U novembru 2. Biznis forum Brčko distrikta BiH

07.09.2018. 09:12 / Izvor: Akta.ba
U novembru 2. Biznis forum Brčko distrikta BiH

Drugi Biznis forum Brčko distrikta BiH bit će otvoren 6. novembra i trajat će tri dana.

Drugi Biznis forum Brčko distrikta BiH bit će otvoren 6. novembra i trajat će tri dana, a prema odluci organizacionog odbora, tema foruma je „Stanovništvo u funkciji privrednog razvoja“, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Biznis forum bit će organizovan u tri panela i to:

panel – Poslovni ambijent, investicije, inovacije, kooperacija i preduzetništvo;

panel – Stanovništvo, demografske megapromjene i razvoj društva;

panel – Tržište rada, obrazovanje i uticaj na privredni razvoj. 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da je tema ovogodišnjeg Biznis foruma veoma aktuelna, naročito ako se uzmu u obzir migraciona kretanja i činjenica da je i na ovim prostorima zabilježen značajan odlazak mladih te da su poslodavci, osim drugih poslovnih faktora, suočeni sa nedostatkom kvalitetne radne snage. "Ovaj Biznis forum bi, između ostalog, trebalo da ponudi i stručne elaboracije na ovu temu i odgovore na pitanja kako spriječiti odlazak mladih i dati veći značaj stanovništvu kao faktoru unapređenja privrede u Brčkom", dodao je gradonačelnik Milić. 

Damir Bulčević, direktor Biznis foruma, naglasio je da je glavni cilj foruma, koji je svojevrstan spoj Vlade Brčko distrikta BiH te akademske i privredne zajednice, da ukaže na problem s kojim se suočava kako Brčko, tako i cijela BiH, a to su velike migracije stanovništva.

Kada je riječ o rezultatima foruma koji je organizovan prošle godine, Bulčević je istakao da su zaključci koji su doneseni proslijeđeni svim odjeljenjima u brčanskoj Vladi i naglasio da su neki već inkorporirani u određena zakonska rješenja. "S druge strane, ovaj Biznis forum je imao za cilj da prikaže Brčko distrikt kao zajednicu koja želi privući investitore. Jedan od  rezultata je najava industrijske zone Kajseri iz Turske za izgradnju Ekspo centra u Brčkom i vjerujemo da će do kraja godine biti zvanično potpisan ugovor", zaključio je Bulčević i najavio još jednu veliku investiciju u Brčkom o kojoj će biti više riječi na samom forumu, a za koju je već upućena poslovna inicijativa. 

Srđan Lalić, dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom, rekao je da će se Ekonomski fakultet predstaviti kroz treći panel koji se odnosi na tržište rata i visoko obrazovanje i njihov uticaj na privredni razvoj kroz novi studijski program poslovna informatika. "Ovaj studijski program bit će strukovnog karaktera. Naš cilj će biti da studenti, uz visok nivo obrazovanja, brže dođu do diplome i pripreme se za tržište rada nego što je to slučaj s naučnim studijskim programom koji traje duži period", zaključio je Lalić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave