Prvi korak ka zaposlenju - JobFAIR ‘19

13.09.2019. 08:10 / Izvor: Akta.ba
Prvi korak ka zaposlenju - JobFAIR ‘19
OTVORI GALERIJU

Nakon jubilarnog desetog, JobFAIR - Iskoristi svoju šansu! se vraća na velika vrata.

Nakon jubilarnog desetog, JobFAIR - Iskoristi svoju šansu! se vraća na velika vrata. EESTEC LC Sarajevo i ove godine organizuje sajam zapošljavanja za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta i ekonomije koji će se održati u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, 4. i 5. novembra.

Održavanje Sajma, jedanaestu godinu zaredom, dokaz je kvaliteta koji je prepoznat od sve većeg broja studenata i diplomaca, ali i samih kompanija učesnica Sajma. Prošle godine na JobFAIR-u je učestvovala 21 kompanija, a Sajam je posjetilo preko hiljadu studenata i diplomaca. Broj posjetilaca koji su zahvaljujući JobFAIR-u pronašli željenu praksu, ali i zaposlenje, je iz godine u godinu sve veći.

Primarni cilj JobFAIR-a je povezivanje studenata i diplomaca sa budućim poslodavcima, podsticanje  poslovne kreativnosti i informisanosti o tržištu rada. Tokom ova dva dana posjetioci Sajma će imati priliku da učestvuju u raznim radionicama, i kroz neformalni razgovor s predstavnicima kompanija saznaju kako doći do prakse, ali i kompetencija koje vode do stalnog zaposlenja u nekoj od ovih kompanija. 

Kroz sve aktivnosti koje JobFAIR ‘19 pruža, predstavnici kompanija učesnica Sajma će imati priliku da uvide kompetencije mladih ljudi, spremnost na rad, dodatno učenje i napredovanje, a sve u cilju veće konkurentnosti na sve zahtjevnijem tržištu rada. Jedna od prednosti JobFAIR-a, svih ovih godina, je mogućnost ostavljanja biografija u JobFAIR CV bazu, kojoj kompanije učesnice imaju pristup tokom cijele godine. Trenutno se u bazi nalazi preko 3000 biografija koje se uvijek mogu dodatno ažurirati i dopuniti.

Svake godine, organizatori Sajma posebnu pažnju pridaju popratnim aktivnostima koje uveliko poboljšavaju kvalitet Sajma i doprinose većoj posjećenosti istog. Tokom Sajma održat će se prezentacije putem kojih će se predstaviti kompanije učesnice Sajma, zatim CV radionica, OST (Open Space Technology) radionica i veoma popularna CSD (Career Speed Dating) radionica. 

Career Speed Dating kroz jedinstveni spoj razgovora za posao i speed date-a nudi mogućnost  “odmjeravanja” između studenta ili diplomca i potencijalnog poslodavca u trajanju od samo 5 minuta. 

CSD omogućava studentima da se prvi put okušaju u razgovoru  za posao s predstavnicima željenih kompanija te se uz svoje vještine izdvoje iz mase. U ovoj kratkoj simulaciji poslovnog intervjua, poslodavac može procijeniti kompetencije studenta i mogućnost njegovog prilagođavanja različitim situacijama. Ova radionica omogućava svim participantima da se suoče sa svojim strahom od poslovnog razgovora i lakše ga prevaziđu.

Open Space Technology je interaktivna radionica u kojoj studenti zajedno sa predstavnicima kompanija učestvuju u rješavanju problema s kojima se kompanije svakodnevno suočavaju. Predstavnici kompanija kroz teorijski i praktičan dio predstavljaju rad kompanije i tehnologije kojima se koriste pri rješavanju problema, a studenti imaju mogućnost da iznesu svoje kreativne ideje i doprinesu lakšem rješavanju tih problema, ali i da nauče nešto novo što im može u budućnosti korisiti.

Novitet prošlogodišnjeg Sajma, koji je izuzetno dobro prošao kod studenata, je radionica poslovne komunikacije za koju se tražilo čak i mjesto više, što je dokaz da JobFAIR uvijek prati želje svojih posjetilaca. Uspješna i efektivna komunikacija je uvijek izazov za studente i diplomce koji tek koračaju poslovnim stazama. Upravo zbog toga je u sklopu JobFAIR-a osigurana radionicu koja će svim zainteresovanim posjetiocima pružiti mogućnost poboljšanja svojih komunikacijskih vještina.

Vrijeme održavanja radionica i način za prijave bit će objavljeni na zvaničnoj stranici projekta.

Više o JobFAIR-u možete pronaći na www.jobfair.ba, gdje možete ostaviti ili ažurirati svoj CV. Također, JobFAIR - Iskoristi svoju šansu! možete pratiti i putem profila na društvenim mrežama Facebook, Instagram i LinkedIn.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave