Na sajmu Interio 2013 više od 100 izlagača iz sedam zemalja

09.03.2013. 09:40 / Izvor: Fena
Na sajmu Interio 2013 više od 100 izlagača iz sedam zemalja

Na Međunarodnom sajmu šumarstva, drveta, namještaja, unutrašnjeg uređenja i drugih proizvoda od drveta "Interio 2013" od 13. do 18. marta u Centru Skenderija sudjelovat će više od 100 izlagača i suizlagača iz sedam zemalja - potvrdila je Feni menadžerica Sajma Amela Okan.

Na Međunarodnom sajmu šumarstva, drveta, namještaja, unutrašnjeg uređenja i drugih proizvoda od drveta "Interio 2013" od 13. do 18. marta u Centru Skenderija sudjelovat će više od 100 izlagača i suizlagača iz sedam zemalja - potvrdila je Feni menadžerica Sajma Amela Okan.

Po njenim riječima osim bh. izlagača, na sajmu se očekuju brojne firme iz susjednih Hrvatske i Srbije, zatim iz Italije, Turske, Austrije i Njemačke.

Kako ističu organizatori sajma, bogata tradicija prerade drveta u Bosni i Hercegovini rezultirala je u posljednjoj deceniji jakim i upečatljivim razvojem drvnoga sektora u BiH tako da se na tržištu Evropske unije BiH tretira i uvažava kao jedan od najznačajanijih izvoznika drvnih proizvoda iz jugoistočne Evrope.

Također, sve je veći broj proizvođača iz BiH koji posjeduju prestižni FSC certifikat za drvo i proizvode od drveta, a najnapredniji proizvođači raspolažu naprednim tehnološkim kapacitetima u rasponu od automatskih transfer linija do naprednih CNC strojeva, kao i onih za tradicionalnu obradu, rezbarenje i ručnu završnu obradu visokovrijednog namještaja, vještinom iskusnih i visokoeduciranih majstora.

BiH u ovom trenutku ima dizajn svjetske klase, što je potvrđeno nagradama i priznanjima na renomiranom sajmu IMM u Kölnu 2011. i 2012. godine.

Ove godine bh. prerađivači drveta ponovno će se predstaviti na Međunarodnom sajmu šumarstva, drveta, namještaja, unutrašnjeg uređenja i drugih proizvoda od drveta "Interio 2013" u Centru Skenderija.

Ovaj sajam nametnuo se kao najvažniji godišnji sajam namještaja u BiH, te prerastao u važan regionalni događaj koji okuplja proizvođače namještaja i proizvoda od drveta, te veliki broj kupaca, trgovaca, veletrgovaca, agenata i poslovnih ljudi iz drvne industrije.

U okviru ovog sajma bit će organiziran niz pratećih sadržaja, među kojima poslovni (B2B) susreti. U B2B susretima sudjeluju renomirani bh. proizvođači najviše traženih proizvoda od drveta, kao što su namještaj, elementi namještaja, podovi, montažne kuće i građevinski materijali. S druge strane, od potencijalnih kupaca učestvuju renomirani kupci i agenti iz tzv. PSA mreže iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Švedske i drugih zemalja – ciljnih tržišta.

Već tradicionalno, četvrto takmičenje u suvremenom dizajnu proizvoda od drveta Quercus 13 će i ove godine okupiti više od stotinu mladih dizajnera iz BiH i regiona i tako proširiti ponudu originalno dizajniranih proizvoda za potrebe bh. proizvođača.  Ova manifestacija svojim sloganom "Od drveta s ljubavlju“ će doživjeti svoje finale proglašenjem najboljih radova, a odabrani radovi će biti izloženi u foajeu VIP salona Centra Skenderija.

Posljednjeg dana sajma, u ponedjeljak 18. marta, bit će održana 6. zajednička godišnja konferencija o šumarstvu BiH - JAFC, koja tradicionalno obuhvata zainteresirane strane u razvoju bh. šumarstva i tretira aktuelnu problematiku.

Organizator sajma "Interio 2013" je Centar Skenderija Sarajevo, u partnerstvu s USAID-Sida FIRMA Projektom BiH, Vanjskotrgovinskom komorom BiH, regionalnim razvojnim agencijama NERDA, REZ i SERDA i Udruženjem Drvni klaster u BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave