U Beču izložba o robotici i umjetnoj inteligenciji

Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

U Beču izložba o robotici i umjetnoj inteligenciji

Posjetiocima predstavlja utopije i histerije vezane uz humanoidne robote i umjetnu inteligenciju te u kojoj mjeri se čovječanstvo može osloniti na robote.

28.12.2020. 10:53 / Izvor: Akta.ba

Tehnološki napredak u svijetu odvija se ubrzano, kompjuteri komponuju simfonije i upravljaju tramvajima. Roboti i umjetna inteligencija su našli svoj put i u naše domove. O potencijalu i rizicima njihove upotrebe se još uvijek veoma malo zna. 

Interaktivna i multimedijalna izložba "Umjetna inteligencija?" u Tehničkom muzeju u Beču pojašnjava jednu od najvećih tema 21. stoljeća. Posjetiocima predstavlja utopije i histerije vezane uz humanoidne robote i umjetnu inteligenciju i potiče na diskurs o tome u koje svrhe će se ova inovativna tehnologija u budućnosti koristiti te u kojoj mjeri se čovječanstvo može osloniti na robote. 

" Robotika i umjetna inteligencija utiču na sva područja naših života, a ubuduće će to činiti još više. Novi alati i saznanja umjetne inteligencije podržavaju nas u borbi protiv klimatske krize", objasnila je austrijska ministrica za zaštitu klime Leonore Gewessler pri otvorenju izložbe.

Postavlja se pitanje, kako iskoristiti robote i autonomne sisteme u današnjem vremenu velikih društvenih i tehnoloških promjena. 

Na pet spratova muzeja predstavljena je interakcija mašina i čovjeka, način funkcionisanja umjetne inteligencije te kako ona mijenja našu svakodnevnicu. Istražen je potencijal kao i mogućnosti koje se nude za oblasti mobilnosti i razvoja grada.

Neki od izložbenih predmeta su desetorostruko uvećan "mozak od stakla" koji pokazuje protok informacija u ljudskom mozgu, moderni robot "Cruzr" kao i njegovi preci iz 18. vijeka te ikonični prikaz neuronske mreže - jedinstven u svijetu.

Izložba je nastala u saradnji muzeja sa Austrijskim ministarstvom za zaštitu klime, okoliša, energije, mobilnosti, inovacije i tehnologije ostaje otvorena do ljeta 2022. godine, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave