EXPO 2020: Polovina izlagača na austrijskom štandu dolazi iz Beča

09.11.2021. 14:05 / Izvor: Akta.ba
Austrija Expo

Grad Beč kao poslovna lokacija zastupljen je sa 24 kompanije u Dubaiju.

Grad Beč kao poslovna lokacija zastupljen je sa 24 kompanije u Dubaiju, a  najveća svjetska izložba EXPO 2020 održava se do 31. marta 2022. godine.

Na sajmu pod motom "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti" (Connecting Minds, Creating the Future) učestvuju 192 zemlje svijeta.

Austrijski paviljon nalazi se između paviljona Kine i Švicarske. Na 2.400 metara kvadratnih, pod motom "Austrija ima smisla" prikazuje se koncept koji spaja ljude, tehnologiju i okoliš u impresivno iskustvo za sva čula.

Gradski vijećnik za ekonomska pitanja Beča Peter Hanke i predsjednik Privredne komore Beča Walter Ruck posjetili su u ponedjeljak Expo u Dubaiju.

"Bečke kompanije igraju značajnu ulogu na EXPO-u ove godine. Međunarodni kontekst također pokazuje koliko su kompanije u Beču inovativne i otporne. Svjetska izložba u Dubaiju nudi nam odličnu platformu da predstavimo snage bečke privrede i učvrstimo naše ekonomske kontakte", kaže Ruck. 

Za ministra za finansije, privredu, rad, internacionalne odnose i bečka javna preduzeća Petera Hankea sajam nudi priliku da "Beč pozicionira kao snažnu i inovativnu lokaciju".

"Posebno u turbulentnim vremenima, stabilnost naše metropole je ogromna prednost. To primjećujemo u svakom razgovoru", istakao je Hanke.

U centru austrijskog paviljona nalazi se bečka kafana kao kulinarski ambasador grada, dok u takozvanom iLabu kompanije prikazuju inovativna rješenja proizvedena u Austriji. Spektar eksponata je širok i seže od plutajućih solarnih sistema, preko inovativnih rješenja za reciklažu otpada do novih pristupa u kontroli letenja, umjetne inteligencije u zdravstvu te mobilne aplikacije koja omogućava beskontaktno snimanje otisaka prstiju, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti