Regionalni sajam preduzetnica za osnaživanje poslovanja u Evropi i Aziji

22.04.2021. 14:06 / Izvor: Akta.ba
Regionalni sajam preduzetnica za osnaživanje poslovanja u Evropi i Aziji

Sajam će biti prilika za predstavljanje poslovnih poduhvata, stvaranje biznis planova i širenje tržišta i profita za preduzeća čije su vlasnice žene.

Virtuelni regionalni sajam preduzetnica okupit će od 27. do 29. aprila stotine malih preduzeća i preduzetnica, uključujući 15 kompanija iz BiH koje vode žene, kao i globalnih firmi i investitora iz Evrope i centralne Azije.

Sajam će biti prilika za predstavljanje poslovnih poduhvata, stvaranje biznis planova i širenje tržišta i profita za preduzeća čije su vlasnice žene.

Trenutno dostupni podaci pokazuju da 71 posto preduzetnica u BiH smatra da je pandemija veoma negativno utjecala na njihovo poslovanje i prihode. Zbog razarajućeg utjecaja COVID-19 u regiji, jedna četvrtina samozaposlenih žena ostala je bez posla.

U odgovoru na tu situaciju, sajam će povezati preduzetnice sa domaćim i stranim preduzećima, investitorima i mentorima, kako bi im pomogli u unapređivanju njihovih marketinških ideja i poslovanja. Petnaest preduzetnica iz šest gradova BiH i osam sektora (IKT, turizam, zdravstvo, odjeća, hrana, poljoprivreda, mediji, arhitektura) učestvovat će u događaju, zajedno sa šest mentora i partnera.

Regionalna direktorica UN Women za Evropu i centralnu Aziju Alia El-Yassir izjavila je da je COVID-19 imao nesrazmjeran utjecaj na preduzetnice jer mikro, mala i srednja preduzeća koja vode žene, u odnosu na ona koja vode muškarci, imaju veću vjerovatnoću da djeluju u sektorima sa nižim maržama profita ili u sektorima na koje najviše utječu ograničenja uvedenih mjera.

"Podrška sigurnom prihodu za žene, dostojanstvenom radu i finansijskoj samostalnosti ključni je prioritet za UN Women", rekla je El-Yassir.

Tokom sajma, bit će organizirano šest radionica za zajedničko stvaranje na teme poput brendiranja i marketinga, crowdfundinga, e-trgovine, i predstavljanja investitorima. 

Nakon sajma preduzetnice će dobiti profesionalnu obuku za razvijanje i usavršavanje poslovanja, za vlastite poslovne planove i ideje o proizvodima.

Više od 23 sektora će biti zastupljena na sajmu koji finansira vlada Japana.

Otvaranje sajma će biti prenošeno uživo na Facebook stranici UN Women Evropa i centralna Azija, najavljeno je iz UN Women.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave