Najpoznatiji plodovi Mediterana i ove godine stižu u Stolac

27.09.2021. 12:33 / Izvor: Fena
Najpoznatiji plodovi Mediterana i ove godine stižu u Stolac

Poljoprivredna sajamska manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana" ove godine se održava 1. i 2. listopada u prostorijama školske sportske dvorane u Stocu.

Poljoprivredna sajamska manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana" i ove će godine 1. i 2. listopada u prostorijama školske sportske dvorane u Stocu ugostiti brojne domaće i izlagače zemalja regije, a posjetiteljima ponuditi brojne zanimljive sadržaje.

Ova poljoprivredna manifestacija održava se u Stocu još od 2008. godine, a namjera od samog početka je da promiče, pokrene i poveća organiziranu proizvodnju sadnica autohtonih sorta šipka, smokve i masline, izvozno orijentiranih sorta te njihovih prerađevina te da plodovi mukotrpnog rada koji traje kroz cijelu godinu budu vidljivi i dostupni kupcima.

Ovogodišnji sajam ''Hercegovački plodovi Mediterana'' bit će 13. po redu, a organizatori su pripremili bogat i drukčiji sadržaj s izlagačima u odnosu na prethodne godine.

Zanimljiv sadržaj izlagača iz cijele regije i susjednih zemalja očekuje sve posjetitelje, a domaćini ističu kako se posebno raduju posjetiteljima iz Stoca i Hercegovine.

Stariji će imati priliku okusiti raskošnu paletu kvalitetnih prerađevina od šipka, smokve, masline, kao i puno drugih mediteranskih artikala poput vina, sira, mesa, ljekobilja, sokova s našeg područja, ali i susjednih država, a za najmlađe posjetitelje spreman je, pored ostalog, i bogat zabavni program.

Sajamska manifestacija započet će 1. listopada u 10 sati prezentacijom tradicionalnih lokalnih kulturnih događanja i festivala sajmova svih 11 lokalnih zajednica uključenih u projekt "EUnity in diversity" (EUnity).

Potom od 11 do 12 sati slijedi prijam uzvanika i gostiju te svečano otvaranje manifestacije.

Od 13.30 do 15 sati slijedi seminar pod nazivom Programi i politike EU-a za povećanje održivog razvoja temeljnog na kulturnom turizmu: UNESCO-va Konvencija o zaštiti i promicanju raznolikosti kulturnog izražavanja.

Program će za posjetitelje biti otvoren do 18 sati kada slijedi dodjela nagrada, a u 19 sati i svečano zatvaranje sajma.

Sve pristutne od 20 sati zabavljat će Antoniette Čerkez.

Sajam će za posjetitelje biti otvoren i u subotu, a vrijedi istaknuti da će od 17 do 19 sati biti održan nastup folklornih skupina u sklopu projekta "EUnity in diversity" (EUnity).

"Mi smo zajedno s drugim organizacijama stvorili pretpostavku da u ovom dijelu Hercegovine zaživi simbioza naših poljoprivrednika i turističkih organizacija kroz agroturizam. Djelujemo u suradnji sa stručnim turističkim ustanovama, a s ciljem ostvarenja kvalitetnog profita za uložen rad i bolji život. Trinaesti put zaredom, ali nimalo umorni, radujemo se Vašem dolasku u Stolac", poručuju organizatori.

Ovogodišnju manifestaciju organizira Udruga "Hercegovački plodovi mediterana" uz podršku Općine Stolac JU "Radimlja" i JU "Centar za kulturu i sport".

Sajamska manifestacija će se održati u skladu sa svim preporučenim epidemiološkim mjerama.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave