15. izdanje

"Hercegovački plodovi Mediterana" 6. i 7. oktobra u Stocu

20.09.2023. 14:16 / Izvor: Akta.ba
hercegovački plodovi

Sajamska manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana" održat će se 6. i 7. oktobra.

Sajamska manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana“ održat će se 6. i 7. oktobra u prostorijama Sportske dvorane u Stocu, a okupit će oko stotinu izlagača.

Riječ je o petnaestom izdanju ove sajamske manifestacija, koja je postala tradicionalna i međunarodna, a u središtu održavanja, kao što sam naziv kaže, su šipak-nar, smokva i maslina te njihove prerađevine, navode organizatori.

"Dugogodišnja ideja o nastavku poticanja sadnje mediteranskih kultura započetih 1840. godine, ostvarila se 2008. godine kroz manifestaciju 'Hercegovački plodovi Mediterana'. Tek 2008. godine stvoreni su uvjeti za održavanje, po mnogim posjetiteljima uspješne manifestacije, uz veliku podršku Grada Stoca i šire društveno političke zajednice," kazao je Zoran Raič, predsjednik Udruge Hercegovački plodovi Mediterana (HPM).

Organizatori ove godine najavljuju oko 100 izlagača, a obzirom na izvanrednu ponudu događaja i asortiman izložbenih eksponata te mogućnost nabavke plodova vrhunskog kvaliteta i drugih proizvoda smatraju da će ovogodišnja manifestacija biti najbolja do sada.

Dvodnevni program manifestacije započinje u petak, 6. oktobra prijemom uzvanika od 11 do 12 sati, nakon čega slijedi svečano otvaranje sajma u 12 sati.

Sajam će za posjetioce biti otvoren od 12 do 18 sati.

Kao i prethodnih godina, organizator se potrudio organizirati i edukaciju u sklopu svoje sajamske manifestacije pa će u 13 sati u salonu Gradske uprave biti održana stručna radionica na temu "Agroturizam - izazovi i mogućnosti za grad Stolac". Prva večer završit će koncertom Klape Trs Mostar i Tamburaškog sastava Slavonia band.

U subotu, 7. oktobra, sajam će za posjetioce biti otvoren od 9 do 16 sati, a dodjela priznanja i nagrada najuspješnijim izlagačima predviđena je u 14 sati.

Organizatori poručuju kako je ulaz na sajam je besplatan te da je on organiziran kako bi bio zanimljiv svim generacijama.

Stariji će imati priliku okusiti svu raskošnu paletu kvalitetnih prerađevina od šipka, smokve, masline, kao i puno drugih mediteranskih proizvoda, dok je za najmlađe u ponudi nezaboravna vožnja vlakićem kroz Stolac.

Glavni organizatori sajma su Udruga Hercegovački plodovi Mediterana i Grad Stolac, uz pomoć JU Radimlja i JU Centar za kulturu i sport.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave