"Poslovna analitika - svjetionik u okeanu podataka", 05. novembra u Sarajevu

02.11.2012. 09:35 / Izvor: eKapija.ba
'Poslovna analitika - svjetionik u okeanu podataka', 05. novembra u Sarajevu

Kompanija Valicon i Megatrend organiziraju događaj "Poslovna analitika - svjetionik u okeanu podataka" na kojem će biti prezentirane novosti iz oblasti poslovne analitike IBM SPSS alata.

Datum i mjesto održavanja: 5.11.2012 sa početkom u 11.00, Hotel Europa, Sarajevo.

PROGRAM

10:30 - 11:00 REGISTRACIJA I JUTRANJA KAFA

11:00 - 11:45 Predictive Analytics - A lighthouse in an ocean of data

Martin Young, IBM CEE

11:50 - 12:10 Punim jedrima kroz oluje podataka

Nikome ko se bavi analizama podataka, bilo u javnoj, privrednoj ili akademskoj organizaciji, sigurno nije promakao termin "big-data". "Big data" naglašava dolazak uzbudljivog vremena, ogromnih količina podataka, gdje će podaci rijeko biti strukturirani, kvalitetni i očišćeni. Kako ćemo te podatke dopremiti u radnu okolinu, kako ih očistiti i pripremiti – o tome se ne govori puno. Pogledajmo zajedno mogućnosti koje su nam na raspolaganju, pri tome ne zaviseći na podršku IT-a.

12:10 - 12:30 Brzim i jasnim izvještajima do sigurne luke (cilja)

Za pouzdane odluke, nezavisno od industrije u kojoj poslujemo, potrebne su pouzdane informacije. Iako spreadsheet tabele mogu prezentirati rezultate na relativno uvjerljiv, obojen način, takve prezentacije često sadrže premalo relevantnih informacija za pouzdane odluke. Predstaviti ćemo kako možete na efikasan način doći do pouzdanih informacija i time donijeti kvalitetnije odluke.

12:30 - 12:50 Jednostavno pronađite rutu do vašeg klijenta

Obično marketing povezujemo (iako zaslužuje više) sa pripremama oglasa, web stranica, slanjem dopisa, istraživanjima i sličnim, više ili manje kreativnim zadaćama. Međutim, vremena su se promijenila i od marketinga se sve češće zahtjeva da pokaže vrijednost i opipljive rezultate. Za to postoje dva načina - povećanje zarade ili smanjenje troškova. Optimizacija direktne komunikacije - kao primer smanjivanja troška i odabir prave ciljne grupe - kao način povećanja zarade, jednostavne su operacije koje ćete nakon prezentacije moći raditi sami iako niste statističar.

12:50 - 13:15 Prediktivna analitika - vaš navigator kroz neistražene vode!

Od malena nas uče: "bolje spriječiti, nego liječiti" ili drugim riječima – smanjiti rizik od nepoznatog. Poznavanjem budućih potencijalnih događaja možemo izbjeći rizik koji nastaje slanjem ponude pogrešnim kupcima, rizik prijave nepostojećih šteta, raditi predikcije kriminalom najugroženijih područja, procjenu koji dio je potrebno promijeniti u automehaničarskom servisu i radionici i raditi na otkrivanju novog znanja. Pokazati ćemo kako doći do prediktivnih modela i početi rješavati probleme uprkos njihovoj kompleksnosti, bar kada je analitika u pitanju.

13:15 - 14:15 Druženje uz piće i poslastice

Ućešće na događaju je BESPLATNO. Registrovati se možete odmah na e-mail adresu info@valicon.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave