Predstavljanje publikacije "Stari i umjetnički zanati u BiH" 22. marta u Splitu

21.03.2012. 12:04 / Izvor: eKapija.ba
Predstavljanje publikacije 'Stari i umjetnički zanati u BiH' 22. marta u Splitu

U okviru aktivnosti Udruženje obrtnika "Stari i umjetnički zanati" Tuzla, ovih dana iz štampe je izašla publikacija "Stari i umjetnički zanati u Bosni i Hercegovini" autora Mehmeda Pargana, čiji je izdavač "Hamidović". Svoje prvo predstavljanje publikacija će imati u četvrtak, 22. marta 2012. godine na Sajmu "GAST 2012" u Splitu.

Kako je u uvodu publikacije napisao autor Mehmed Pargan naučno-tehnološka revolucija kojom je obilježeno dvadeseto stoljeće dovela je u Bosni i Hercegovini, kao i u svijetu do gašenja i odumiranja brojnih zanata. Zanatski rad zamijenile su manufakture, tvornice, automatizirana, pa čak i robotizirana proizvodnja. Istina zakašnjeli tehnološki dolazak revolucije u BiH, za razliku od razvijenih zemalja imao je "dobre" strane, jer je neke zanate očuvao do danas. Neki su zauvijek otišli u nepovrat.

"Prva decenija novog milenija obilježena je potrebom i intencijom brojnih neovisnih grupa, uz simboličnu, ali ipak važnu podršku države, i nesebičnu podršku međunarodnih institucija, da sačuvaju postojeće zanate i pokušaju oživjeti odumrle", istakao je Pargan, te dodao da je i ovaj napor, kreiranja izdanja o starim i umjetničkim zanatima i zanatlijama Tuzlanske regije, ali u povijesnom i administrativno-teritorijalnom kontekstu cijele Bosne i Hercegovine, pokušaj davanja jednog takvog doprinosa.

Pripremi ove knjige prethodilo je ospežno i dugotrajno istraživanje redakcije koja je radila na prikupljanu potrebnih podataka, a pod uredničkom plicom Rasima Hamidovića. Cilj je bio napraviti publikaciju koja će sadražavati informativno-edukativni sadržaj, imena i adresa zanatlija koji još uvijek egzistiraju na području Tuzlanske regije.

Publikacija je objavljena uz finansijsku podršku USAID-Sida FIRMA projekt BiH, Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, Općine Tuzla i Obrtničke komore TK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave