Prvo obilježavanje Terra Madre Day – Dan Majke Zemlje u Sarajevu

08.12.2010. 16:16 / Izvor: eKapija.ba
Prvo obilježavanje Terra Madre Day – Dan Majke Zemlje u Sarajevu

U 120 zemalja širom svijeta 10. decembra oficijelno se slavi Terra Madre Day – Dan Majke Zemlje, koji ima za cilj da proslavi i promovira kvalitet namirnica, a prvi put u BiH ovom kolektivnom događaju pridužit će se i Slow Food Convivium Sarajevo.

Tim povodom, u Sarajevu će 10. decembra biti organizirano druženje na kojem će biti riječi o pokretu Terra Madre i o Slow Food organizaciji te predstavljeni neki od proizvođača koji proizvode po principima »dobro, čisto i fer«.

Ciljevi međunarodnog pokreta Terra Madre, koji djeluje u okviru Slow Food organizacije, jesu promocija biodiverziteta, mogućnosti i vlastitih resursa, buđenje interesa javnosti za Slow Food i Terra Madre principe »dobro, čisto i fer«, kao i prezentacija uspješnih malih proizvođača koji rade po spomenutim principima.

Terra Madre je također pokret koji kreira alternativni model proizvodnje i konzumiranja hrane u skladu sa Slow food filozofijom: dobro, čisto i fer - dobro za naš tanjir, čisto za ljude, životinje i životnu okolinu i fer za proizvođače i konzumente, saopćeno je iz Slow Food Convivium Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave