Tradicionalni malajski plesovi sa Sjevera Sumatre na sajmu u Lukavcu

14.04.2017. 10:02 / Izvor: Akta.ba
Tradicionalni malajski plesovi sa Sjevera Sumatre na sajmu u Lukavcu

Ples Serampang Dua Belas je jedan od tradicionalnih malajskih plesova sa Sjevera Sumatre

Dugogodišnji prijatelji Lukavačkog sajma Ambasada Indonezije je i ove godine prijavila učešće kao i aktivno sudjelovanje u kulturno zabavnom programu u okviru sajma. Na svečanoj ceremoniji izvest će Saman ples koji je jedan od tradicionalnih malajskih plesova sa Sjevera Sumatre.

Ovaj ples se izvodi u paru, što simbolizira process pronalaska partnera. Ovaj ples je započeo Sauti 1940-te godine i bio je preuređen u periodu između 1950-1960. Prije nego što je postao poznat kao Saman ples, ovaj ples je bio popularan kao Pulau Sari ples, koji se temelji na pjesmi koja je uz ples. 

Osim toga, 12 (Dua Belas) označava 12 koraka koji su uključeni u ovaj ples. Svaki pokret obilježava proces u kome muškarac pronalazi djevojku u koju se zaljubljuje. Koracipredstavljaju: prvi pogled, susret, zaljubljivanje, ludu zaljubljenost, znak zaljubljenosti, uzvraćenu ljubav, potraga za istinom, očuvanje osjećaja zaljubljenosti, davanje odgovora, zaruke, sastanak sa mladom i vjenčanje. 

Iako ovaj ples govori o procesu pronalaženja ljubavi, na samom početku njega su izvodili parovi muškaraca. To se dogodilo zbog pitanja žene u društvu koje je zabranjivalo ženama da plešu i pokazuju tjelesne pokrete. Danas, ovaj ples se obavlja umjereno uz učešće muških i ženskih parova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave