Sajam "China International Import Expo"

29.01.2018. 09:55 / Izvor: Akta.ba
Sajam 'China International Import Expo'

Izložbeni prostor je grupisan u dvije cjeline: trgovina robama i trgovina uslugama.

U cilju podrške liberalizaciji trgovine i ekonomskoj globalizaciji i aktivnom otvaranju kineskog tržišta prema svijetu, Vlada Narodne Republike Kine je donijela odluku da od 2018. godine otpočne sa redovnim održavanjem sajma „China International Import Expo (CIIE)“.

Organizatori sajma su Kineski internacionalni biro za uvoz (China International Import Expo Bureau) i Nacionalni izložbeni i kongresni centar (National Exhibition and Convention Center (Shanghai) Co., Ltd (NECC)). Sajam „China International Import Expo (CIIE)“ se naredne godine održava u periodu od 5. do 10. novembra (2018. godine), u prostoru Nacionalnog izložbenog i kongresnog centra (Šangaj).

Nacionalni izložbeni i kongresni centar (Šangaj) je najveća građevina (iz jednog dijela) i izložbeni kompleks na svijetu, koji pokriva prostor od oko 1,5 miliona m2. Na ovom prostoru se prostiru izložbene hale, hotel, poslovna zgrada i dr. Izložbeni prostor od 500m2 čine zatvoreni izložbeni prostor (400.000m2) i otvoreni prostor (100.000m2). Zatvoreni izložbeni prostor ima 13 velikih hala površine od po 30.000 m2 i 3 male hale površine po 10.000 m2. Preko 60 konferencijskih sala okružuje izlagačke hale.

Izložbeni prostor je grupisan u dvije cjeline: trgovina robama i trgovina uslugama.

Oblast za trgovinu robama pokriva površinu od 180.000m2 i uključuje 6 izložbenih oblasti:

– Savremena i „inteligentna“ oprema;

– Potrošačka elektronika i aparati;

– Automobili;

– Dodaci i roba široke potrošnje;

– Prehrambeni i poljoprivredni proizvodi;

– Medicinska oprema i proizvodi za medicinsku njegu.

Oblast za trgovinu uslugama pokriva 30.000m2 i uključuje:

– Turističke usluge;

– Nove tehnologije;

– Obrazovanje i kulturu;

– Kreativni dizajn;

– Outsourcing usluga.

Očekuje se da će preko 100 zemalja i regiona uzeti učešće na prvom CIIE, kako kroz izlaganje na sajmu, tako i kroz učešće u pratećim aktivnostima (seminarima, B2B sastancima, puštanju novih proizvoda u promet i dr.). Na sajam će biti pozvani i preduzetnici iz cijele Kine kao i trgovci iz trećih zemalja, te se procjenjuje da će na događaju učestvovati oko 150.000 domaćih i stranih profesionalnih kupaca.

Organizator daje 20% popusta za zakup prostora do 31. januara 2018. godine:

240 USD/m2 – za neopremljen prostor  i 2.400 USD/9m2 – za standardno opremljen štand

Krajnji rok za zakup prostora na sajmu je 30. juni 2018. godine.

Na zvaničnoj web stranici događaja (www.neccsh.com) se mogu naći svi detalji o sajmu, uključujući uputstvo za zakup prostora (koji se može izvršiti i on line: http://www.shanghaiexpo.org.cn/exhiApply.jspx), nacrt izložbenog prostora, detaljne podatke o izložbenim eksponatima, informacije o putovanju i smještaju i sl.

Sve zainteresovane za sajam molimo da slijede uputstva za registraciju i rezervisanje prostora, ta da o istom obavjeste i Vanjskotrgovinsku komoru Bosne i Hercegovine, jer bi se u slučaju većeg broja zainteresovanih mogao organizovati i nacionalni štand.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave