U okviru Sajma šljive najavljen Prvi međunarodni sajam pčelarstva

Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

U okviru Sajma šljive najavljen Prvi međunarodni sajam pčelarstva

Očekuju 40 do 50 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

28.08.2018. 09:51 / Izvor: Fena

U srijedu 29. avgusta u 12 sati na svečan način u Gradačcu će biti otvoren 45. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije “Sajam šljive”. Sajam će otvoriti Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko u prisustvu brojnih zvaničnika, izlagača i prijatelja ove najstarije bosanskohercegovačke specijalizovane privredne manifestacije koja će trajati četiri dana, do 1. septembra. Doček gostiju je na kuli Husein-kapetana Gradaščevića „Zmaja od Bosne“.

Na ovogodišnjem Sajmu šljive svoje u proizvode i usluge prezentovat će oko 320 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona. Posjetioci će moći vidjeti prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava.

Održat će se Stručno-naučno savjetovanje za poljoprivrednike i niz okruglih stolova te kolektivnih izložbi i prezentacija programa u oblasti poljoprivredne proizvodnje i biznisa. Teme naučno-stručnog savjetovanja su: Plastenička proizvodnja povrća i cvijeća, Suha šljiva – od sušare do trpeze.

Biće održana promocija knjige „Šljive i proizvodi od šljiva“ koju u znak zahvalnosti atori posvećuju prof.dr. Dževadu Jarebici, doajenu voćarstva i šljivarstva u BiH i dipl.ing. Senadu Malohodžiću, doajenu novinarstva poljoprivrede u BiH.

Direktor Gradačačkog Sajma Hašim Šabanović ističe da je karakteristika ovogodišnje manifestacije sadržajniji nastup izlagača a po 45. put predstavit će se kompanija „Petrokemija“ iz Kutine koja je sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo sponzor ovogodišnjeg sajma u Gradačcu.

"Posebno nas raduje što ćemo sa Petrokemijom iz Kutine obilježiti vrijedan jubilej 50 godina osnivanja Sajma šljive i pet decenija rada Petrokemije. Osim Petrokemije, posjetiocima će se predstaviti partner ovogodišnjeg sajma Grad Zagreb sa 11 firmi i Obrtnička komora glavnog grada Republike Hrvatske", kaže direktor Hašim Šabanović.

Plave gradačačke noći upotpunit će bogat i zanimljiv kulturno-zabavni program.

Ovogodišnji 45. međunarodni sajm poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajm šljive održat će se od 29. avgusta do 1. septembra u Gradačcu.

U okviru 45. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajma šljive bit će održan Prvi međunarodni sajam pčelarstva od 29. augusta do 1. septembra ove godine koji organizuje Udruženje pčelara "Pčela“ Gradačac.

Predsjednik tog udruženja Asmir Duraković kazao je da očekuju 40 do 50 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

"Osim izložbenog salona gdje će prezentovati med i pčelinje proizvode izlagači će zajedno s posjetiocima imati priliku da prisustvuju stručnom savjetovanju koje organizujemo u saradnji sa Tehnološkim fakultetom iz Tuzle. Savjetovanje će biti održano 30. augusta i vjerujemo da će teme biti interesantne. Između ostalog, govorit će se o patvorenju pčelinjih proizvoda i brzoj metodi u analizi porijekla meda te pčelinjim proizvodima u liječenju i nutricionizmu", izjavio je  Duraković. 

Na savjetovanju će posebna pažnja biti posvećena značaju pčela u voćarstvu te pesticidima i njihovoj zakonskoj regulative, kao i teme vezane za standardizaciju u pčelarstvu i u organskoj proizvodnji.

Na Prvom međunarodnom sajmu pčelarstva u Gradačcu biće dodijeljene medalje za kvalitet ocijenjenih medova, a analiza će biti izvršena na Tehnološkom fakultetu u Tuzli fizikalno-hemijskom i senzorskom metodom.

"Naše udruženje već duže vrijeme razmatra mogućnost organizovanja sajma pčelarstva. Naime, niz godina na Sajmu šljive dolaze proizvođači meda i pčelinjih proizvoda, a u protekle dvije godine organizovan je kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem. Ovaj naš potez bio je logičan slijed događaja, kako bi na jednom mjestu okupili izlagače koji se bave pčelarsvom, proizvodnjom meda i pčelinjih proizvoda", rekao je Duraković, saopćeno je iz Gradačačkog sajma.

Oficijelni sponzor: Petrokemija Kutina.

Generalni sponzor: Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo.

Partner sajma: Grad Zagreb.

Sponzori: Adriatic osiguranje d.d., Lactalis BH, NLB banka, Turistička zajednica TK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave