Kurs za sportske trenere: Sigurno održavanje trenažnih procesa u doba pandemije

04.09.2020. 10:46 / Izvor: Akta.ba
Kurs za sportske trenere: Sigurno održavanje trenažnih procesa u doba pandemije

Kurs za sportske trenere pripremljen je na online platformi namijenjenoj za učenje na daljinu. Sastoji se od tri modula.

Tokom pandemije novog koronavirusa (SARS-CoV-2) i oboljenja koje on izaziva (COVID-19) svi se nalazimo u nezavidnoj poziciji. Stoga, veoma je važno da nastavimo sve naše redovne aktivnosti, ali sa većom pažnjom nego što je to bilo ranije, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Služba za školsku higijenu Instituta pripremila je set prezentacija, tekstova i video materijala koji imaju za cilj da približe određene informacije o kojima se već mnogo puta govorilo, ali ovaj put o njima se govori u kontekstu značaja sporta u doba pandemije COVID-19.

Kurs za sportske trenere pripremljen je na online platformi namijenjenoj za učenje na daljinu. Sastoji se od tri modula.

Modul A je opšti modul koji govori o zdravim životnim stilovima, ishrani i fizičkoj aktivnosti, te o sportskim povredama i pvoj pomoći. Modul B govori o zaraznim bolestim općenito, o COVID-19, o prevenciji zaraznih bolesti, te o osnovnim preventivnim higijenskih navikama. Modul C govori o procedurama u kontekstu COVID-19.

Osnovna i najvažnija procedura je ona vezana za sportsko-rekreativne aktivnosti, a pridodat je i tekst vezan za banjsko-rekreativne objekte i bazene u kojem će dio sportista i njihovih trenera biti u prilici da boravi.

Nadamo se da će informacije biti od koristi svim zainteresovanim, a svi koji budu u prilici da ih koriste, pozvani su da saznanje o kursu prenesu svojim polaznicima na treninzima.

Uokviru ovog kursa obavezno je i testiranje znanja, a nakon njegovog uspješnog rješavanja (potrebno 15 tačnih odgovora od ukupno 25 pitanja, a u slučaju nedovoljnog broja tačnih odgovora moguće je ponoviti testiranje) treneri će dobiti i prigodan certifikat Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Nakon toga imaće priliku isprintati certifikat dobijen putem e-maila.

Link za Kurs za sportske trenere je edukacija.inz.ba, dok je na tom i kratko uputstvo o načinu registracije i logovanja na platformu na kojoj je postavljen kurs sa materijalima za učenje.

Panika nije opcija, oprez i odgovornost jesu, ističu iz INZ-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave