"Prirodni odabir" Alete Rajič na Festivalu animiranog filma u Annecyju

16.04.2020. 08:57 / Izvor: Akta.ba
'Prirodni odabir' Alete Rajič na Festivalu animiranog filma u Annecyju

Ovo je prvi bosanskohercegovački animirani film koji je ostvario ovakav uspjeh na internacionalnom nivou.

Animirani film "Prirodni odabir“  u režiji bosansko-hercegovačke animatorice Alete Rajič prikazat će se u sklopu službene konkurencije kratkometražnog animiranog filma, na najcjenjenijem i najpoznatijem svjetskom Festivalu animiranog filma u Annecyju, u Francuskoj.

Ovo je prvi bosanskohercegovački animirani film koji je ostvario ovakav uspjeh na internacionalnom nivou, a koji je, između ostalog, u posljednjih par mjeseci uvršten i u natjecateljski program drugih dvaju najpoznatijih i prestižnih europskih festivala; Monstra u Lisabonu te Animafest u Zagrebu.

"Prirodni odabir“ je inače u posljednjih pola godine svog festivalskog života prikazan u natjecateljskim programima čak 16 svjetskih festivala i smotri animacije. Premijerno je prikazan na posljednjem Sarajevo Film Festivalu u sklopu kratkometražnog natjecateljskog programa, a unutar regije je autorica osvojila i nagradu za najbolju 2D animaciju na Međunarodnom festivalu animacije u Banjaluci.

"Prirodni odabir“ je nastao u produkciji Studia Neum te ko-produkciji sa Zagreb Filmom uz financijsku podršku Fondacije za kinematografiju BiH i HAVC-a (Hrvatskog audio-vizualnog centra).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza