Muzej Kozare preuzeo upravljanje spomen-kućom Branka Ćopića

23.09.2022. 08:52 / Izvor: SRNA
branko ćopić

Muzej Kozare preuzeo je upravljanje nad spomen-kućom Branka Ćopića u Hašanima, budući da se nalazi na matičnom području ovog muzeja, izjavio je direktor Muzeja Zoran Radonjić.

Muzej Kozare preuzeo je upravljanje nad spomen-kućom Branka Ćopića u Hašanima, budući da se nalazi na matičnom području ovog muzeja, izjavio je direktor Muzeja Zoran Radonjić.

Prema novom statutu Muzeja Kozare, u sastavu ove matične ustanove, kao posebne organizacione jedinice, nalaze se muzejske spomen-kuće koje su autentičan ambijent graditeljskog nasljeđa koji se odnosi na određeni istorijski period, događaje ili ličnost.

"To je do sada bila Spomenkuća porodice Stojanović ovdje u Prijedoru, a od sada je i Brankova kuća u Hašanima, budući da je opština Krupa na Uni dio matičnog područja koje Muzej Kozare pokriva, zajedno sa gradom Prijedorom i opštinama Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica i Oštra Luka", pojasnio je Radonjić.

On je podsjetio na to da je Vlada Republike Srpske u aprilu zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture da pokrene proceduru da matični Muzej Kozare preuzme upravljanje nad Spomenkućom Branka Ćopića i da u saradnji sa opštinom Krupa na Uni preduzme aktivnosti da se objekat stavi u upotrebu.

"Do sada smo na matičnom području uglavnom upravljali arheološkim istraživanjima, a sada, evo, imamo nadležnost i nad ovim objektom koji će funkcionisati kao izdvojena organizaciona jedinica, a koji će ostati u vlasništvu opštine Krupa na Uni, kao što je i kuća Stojanovića u vlasništvu grada Prijedora“, kazao je Radonjić za Srnu.

Istakao je da je u pripremi sporazum između Muzeja Kozare i opštine Krupa na Uni kojim bi se preciziralo dalje djelovanje.

"Muzej će preuzeti stručno upravljanje i organizovati sve aktivnosti i manifestacije u promociji lika i djela Branka Ćopića. Radi racionalizacije troškova i uštede struje kuća neće raditi u decembru, januaru i februaru", najavio je Radonjić.

Novi statut Muzeja Kozare upravni odbor ove matične kuće donio je u julu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza