Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

5 dobrih razloga zašto bi trebalo konzumirati kesten

12.10.2018. 10:36 / Izvor: hayat.ba

Doba je godine kada uživamo u kestenju. Ne samo da je ukusno, već je i korisno za zdravlje. Koji su aduti kestenja pročitaj u nastavku.

1. Ne sadrže gluten

Oni koji pate od celijakije ili smatraju da im gluten pravi probleme, u kestenju smiju uživati bez bojazni. Kestenje je i čest sastojak bezglutenskih proizvoda.

2. Kestenje sadrži vitamin C

U 100 g pečenih kestena može se naći čak 26 mg vitamina C što je vrlo impresivno.

3. Održava stabilan nivo energije

Istina je da je kestenje bogato ugljenim hidratima, međutim, riječ je o složenim ugljenim hidratima koji se sporije razgrađuju od onih jednostavnih. Osim toga, 100 g kestenja sadrži i 5 g prehrambenih vlakana zbog čega kestenje ne podiže nivo glukoze u krvi prebrzo.

4. Kestenje i holesterol

Upravo zbog udjela vlakana kestenje je poželjna namirnica u ishrani osoba s povišenim holesterolom u krvi.

5. Kestenje je dobar izvor folata

Čak 70 mg folata sadrži 100 g pečenog kestenja. Folat pripada vitaminima B grupe, a dobar je za imunitet te je važan za žene u reproduktivnoj fazi života. Stoga ove jeseni navalite na kestenje, ali imajte na umu da 100 g kestena sadrži oko 250 kalorija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza