Blagaj: Otrovan posljednji par bjeloglavih supova u BiH

24.11.2018. 09:47 / Izvor: Akta.ba
Blagaj: Otrovan posljednji par bjeloglavih supova u BiH

Dvije jedinke Bjeloglavih supova koje su se nalazile u Eko centru Blagaj su uginule.

Dvije jedinke Bjeloglavih supova koje su se nalazile u Eko centru Blagaj su uginule, priopćili su iz Udruge Novi val, koja vodi ovaj eko centar. Kako navode, ove grabiljivice su uginule zbog trovanja. 

''Kao što su mnogi upoznati dana 22.10. 2018 u Eko centru Blagaj je došlo do trovanje psa Plenkija koji je u početku pokazivao znakove letargije ali gdje nismo ozbiljno shvatali njegove probleme, njegovo stanje se naglo pogoršalo nakon čega je i uginuo. Nakon par dana od uginuća psa Plenkija primjetili smo da se nešto čudno deogađa i sa Supovima, odmah smo obavjestili veterinare, nadležne županijske i federalne inspektore i pokušali spasiti ptice. S obzirom da nismo znali o čemu je riječ, uzeti su uzorci koji su poslani na Veterinarski fakultet Sarajevo gdje se radilo na analizama za  viruse'', priopćili su iz Eko centra Blagaj.

Dodaju da su u međuvremenu s kolegama iz Španjolske, Makedonije i Srbije pokušali spasiti ptice dajući im ljekove gdje se mužjak Jablan uspio oporaviti a ženka Lily je nakon sedam dana borbe uginula na rukama članova organizacije.

''Nakon uginuća, ženka Lily odmah je prebačena na patologiju Veterinarskog fakulteta u Sarajevo, a nastavilo se sa praćenjem i monitoringom mužjaka koji se vrlo brzo oporavio i čekali smo nalaze patologije kao i nalaze koji su rađeni na eventualno prisustvo virusa. Dana 22.11. u jutarnjim satima nakon provjere kaveza utvrđeno je da je mužjak Bjeloglavog supa- Jablan uginuo. Želimo također da obavjestimo javnost da su danas pristigli nalazi sa patologije i nalazi za viruse gdje ptica nije bila pozitivna ni na jedan od potencijalo mogućih virusa (West Nill linija 1 i 2, Avijarnih paramikso virusa  tip 1 kao i prisustvo ptičijih influenca A virusa) koje je radio Prof.dr Teufik Goletić'', priopćeno je iz udruge. Nakon patološkog pregleda ženke Lily doneseno je i mišljenje Doc.dr Amer Alić.

''Na osnovu makroskopse i mikroskopske slike mišljenja smo da je najvjerojatnije životinja uginula od posljedica trovanja. Nažalost nismo u mogućnosti tvrditi tačan izvor trovanja niti identificirati toksičnu supstancu.“ 

Iz Udruge su ovom prilikom skrenuli pozornost javnosti da su u zadnjih 20 dana primili veliki broj informacija koje su vezane za  trovanje pasa i mačaka na širem području Mostara ali i Fedracije BiH.

''U razgovorima sa partnerskim organizacijama dobili smo također informacije da je trovanje životinja postalo uobičajeno i da se ovakvim radnjama mora stati u kraj. Na kraju želimo poručiti građanima Bosne i Hercegovine da Novi val nastavlja sa projektom vraćanja Bjeloglavih Supova u Bosnu i Hercegovinu i da nas ovakve stvari sigurno neće obeshrabriti. Želimo da se zahvalimo svim dobrim ljudima koji su direktno ili indirektno bili sve ovo vrijeme sa nama i pružali nam podršku'', priopćili su iz Udruge Novi val. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza