CT kao najbolji dijagnostički alat za COVID-19

08.04.2020. 13:55 / Izvor: Akta.ba
CT kao najbolji dijagnostički alat za COVID-19

S obzirom na odsustvo specifičnih terapijskih lijekova ili cjepiva protiv COVID-19, neophodno je otkriti bolest u ranoj fazi.

U istraživanju u kojem je sudjelovalo više od 1000 pacijenata, objavljenom u američkom časopisu „Radiology“, CT prsnog koša je nadmašio laboratorijsko testiranje u dijagnosticiranju COVID-19. Zaključak istraživača je da se CT treba koristiti kao glavni alat za dijagnosticiranje bolesti.

S obzirom na odsustvo specifičnih terapijskih lijekova ili cjepiva protiv COVID-19, neophodno je otkriti bolest u ranoj fazi kako bi se zaraženog pacijenta na vrijeme izoliralo od ostatka zdrave populacije.

Prema najnovijim smjernicama koje je objavila kineska vlada, dijagnoza COVID-19 mora se potvrditi reverznom transkripcijsko-polimeraznom lančanom reakcijom (RT-PCR) ili sekvenciranjem gena za respiratorne ili krvne uzorke. Međutim, uz ograničenja prikupljanja i transporta uzoraka, kao i preciznosti testa, prijavljeno je da je ukupna pozitivna stopa RT-PCR za uzorke brisa grla bila oko 30% do 60% na testiranje COVID-19.

Niska osjetljivost RT-PCR podrazumijeva da veliki broj bolesnika s COVID-19 neće brzo biti identificiran te možda neće dobiti odgovarajući tretman liječenja. Uz to, s obzirom na vrlo zaraznu prirodu virusa, ti pacijenti nose najveći rizik za zarazu više veće populacije ljudi. 

“Rana dijagnoza COVID-19 presudna je za liječenje i kontrolu bolesti. U usporedbi s RT-PCR-om, snimanje CT-a prsnog koša može biti pouzdanija, praktičnija i brža metoda za dijagnosticiranje i procjenu COVID-19, posebno u područjima epidemije.” – navode autori istraživanja.

CT prsnog koša, rutinski alat za dijagnostiku upale pluća, brz je i relativno jednostavno se izvodi. Najnovija istraživanja otkrila su da je osjetljivost CT-a na infekciju COVID-19 98% u usporedbi s RT-PCR osjetljivošću od 71%.

U istraživanje je uključeno 1014 pacijenata koji su podvrgnuti CT-u i RT-PCR-u između 6. siječnja i 6. veljače 2020. S RT-PCR-om kao referentnim standardom procijenjena je učinkovitost CT-a prsnog koša u dijagnosticiranju COVID-19. Za bolesnike s višestrukim RT-PCR testovima, također je analizirana dinamička pretvorba rezultata RT-PCR testa (negativna u pozitivna, pozitivna u negativna) u usporedbi sa serijskim CT-om prsnog koša.

Rezultati su pokazali da je 601 pacijent (59%) imao pozitivne rezultate RT-PCR-a, a 888 (88%) pozitivne rezultate CT-a. Osjetljivost CT-a u prsima u sugeriranju COVID-19 iznosila je 97%, na osnovu pozitivnih rezultata RT-PCR. U bolesnika s negativnim rezultatima RT-PCR-a, 75% (308 od 413 bolesnika) imalo je pozitivne nalaze CT-a prsnog koša. Od toga je 48% smatrano vrlo vjerojatnim slučajevima, a 33% potencijalnim slučajevima. Analizom serijskog RT-PCR testa i CT ispitivanja, interval između početnih negativnih i pozitivnih rezultata RT-PCR bio je 4 do 8 dana.

“Oko 81% pacijenata s negativnim rezultatima RT-PCR-a, ali pozitivnim rezultatima CT-a, prerazvrstano je u vrlo vjerojatne ili vjerojatne slučajeve s COVID-19, sveobuhvatnom analizom kliničkih simptoma, tipičnih CT manifestacija i dinamičnih praćenja CT-a” napisali su autori.

Izvor: https://geek.hr/

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza