Čudesna bazga liječi prehladu i gripu

19.12.2020. 11:19 / Izvor: Akta.ba
Čudesna bazga liječi prehladu i gripu

Bazga je jedna od najčešće korištenih biljaka u alternativnoj medicini. Iako je vrlo ljekovita, može biti i otrovna ako se koristi na pogrešan način.

Bazga je jedna od najčešće korištenih biljaka u alternativnoj medicini. Iako je vrlo ljekovita, može biti i otrovna ako se koristi na pogrešan način.

Među najljekovitije biljke svijeta ubraja se i bazga. Indijanci su je koristili za liječenje infekcija, Egipćani pak za ljepši ten i zacjeljivanje rana. Na svijetu postoji čak 30 vrsta unutar porodice bazge, a u Europi se najviše koristi crna bazga - Sambucus nigra i to njezini cvjetovi i plodovi.

Cvijet bazge se bere u proljeće i to za suhih dana, kada je vlažnost minimalna. Kada uberete cvjetove, možete ih osušiti na propuhu i potom spremiti u papirnatu vrećicu za čaj. Ako potamne, nisu više za korištenje pa ih bacite. Što se tiče plodova i lišća, kod njih treba biti posebno oprezan jer mogu izazvati zdravstvene probleme.

No, prije toga pogledajmo što bazga može učiniti za naš organizam i zašto bismo je trebali redovito konzumirati.

Zašto je bazga toliko ljekovita?

Ova biljka i njezini plodovi spadaju u niskokaloričnu hranu, ali su prepuni korisnih tvari. Tu je najviše ističu antioksidansi kojima bazga obiluje. Tako 100 grama svježih bobica bazge ima samo 73 kalorije, 18.4 g ugljikohidrata i manje od 1 g masnoća i bjelančevina.
Osim toga, bazga je prepuna raznih vitamina i minerala, posebice vitamina C, B i E pa je zbog toga odlična za:

• ublažavanje simptoma gripe i prehlade
• izlučivanje toksina iz limfnih žlijezda i bubrega
• zdravlje srca i krvnih žila
• olakšavanje disanja kod astmatičara
• smanjenje simptoma peludne alergije
• uklanjanje bakterijskih i virusnih infekcija
• zaštitu kože od štetnih UVA i UVB zraka
• poboljšavanje probave
• smanjenje visoke temperature
• ljepšu kožu
• smirenje

Zdravstveni rizici i nuspojave korištenja bazge

Kao što smo vidjeli, bazga nam može pomoći kod raznih problema, no ako se pogrešno konzumira može biti vrlo opasna. Naime, njezina kora, bobice i sjemenke sadrže malu količinu lektina, tvari koje mogu uzrokovati želučane probleme, mučninu, grčeve i povraćanje.

Uz to, bazga sadrži i cijanogene glikozide koji u nekim okolnostima mogu osloboditi toksin cijanid koji se također nalazi u košticama marelice i bademima.

Ali bez panike, bazga vam neće naštetiti ako je pravilno pripremate. Svježe bobice moraju se termički obraditi, dakle skuhati, bilo kod pripreme džema, sirupa, likera ili vina. Isto vrijedi i za cvjetove koji se mogu pohati, a od njih se radi sirup, čaj ili sok. Kora, listovi i sjemenke ne preporučuju se koristiti.

Također, trudnice i dojilje ne bi je smjele konzumirati.

Izvor: Faktograf

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza