Čudesna kolekcija Pikasovih djela na aukciji

18.01.2016. 10:03 / Izvor: Nezavisne novine
Čudesna kolekcija Pikasovih djela na aukciji

Aukcijska kuća "Sotheby's" najavila je licitaciju koja će biti održana 5. februara, a na njoj će se naći čak 187 radova znamenitog umjetnika Pabla Pikasa.

Aukcijska kuća "Sotheby's" najavila je licitaciju koja će biti održana 5. februara, a na njoj će se naći čak 187 radova znamenitog umjetnika Pabla Pikasa.

Na aukciji Pikasovog bogatog i svestranog umjetničkog stvaralaštva naći će se cijela paleta umjetničkih djela koja su dosad pripadala njegovoj unuci Marini Pikaso, od keramike preko crteža pa sve do skulptura od terakote. Najistaknutiji predmeti bili su predstavljeni na izložbi u njujorškoj galeriji "Sotheby's", koja je počela u petak i trajala do juče, a zatim će se preseliti preko okeana i smjestiti u prostorije aukcijske kuće "Sotheby's" u Londonu, gdje će je zainteresovani moći pogledati od 28. januara do 4. februara.

Iz ove aukcijske kuće najavljeno je da će 5. februara svi radovi velikog umjetnika biti ponuđeni na licitaciju.

"Ova čudesna kolekcija donosi intiman pogled u trenutke umjetnikovog stvaranja, baš kao da stojimo kraj Pikasovog ramena i promatramo njegov kreativni proces u kojem se iznova definiše i redefiniše kao umjetnik. Pikasovi crteži i jedinstvena keramika omogućiće vam da se približite umjetniku i samoj genezi nekih od osnovnih stvaralačkih tema", izjavila je Helena Njuman, predsjednica Odjela za impresionizam i modernu umjetnost u "Sotheby'su".

Novčana vrijednost umjetnina je procijenjena između 4.000 i 180.000 funti, ali se očekuje da će neka djela na aukciji dostići cijene od šest do 14,8 miliona funti.

Strastveni kolekcionari i obožavaoci Pikasovog opusa trebalo bi tog dana da naoštre svoje takmičarske vještine.

2015. Pikaso oborio aukcijski rekord

Da podsjetimo, prošle godine jedna Pikasova slika prodata je za 179,4 miliona dolara na aukciji u "Christie'su" u Njujorku te je time postala najskuplje ikad prodato umjetničko djelo.

Aukcijska kuća procijenila je da će kubističko ulje španskog slikara Pabla Pikasa "Les femmes d'Alger (Verzija O)" biti prodato za oko 140 miliona dolara. Međutim, nekoliko kupaca, koji su se takmičili preko telefona, konačnu ponudu dovelo je do 160 miliona dolara, što uz proviziju "Christie'sa" od nešto preko 12 odsto, čini konačnu cijenu od 179.365.000 dolara. Kupac je želio da ostane anoniman.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza